‘Uykusuz trafiğe çıkmayın, yolda kısa molalar verin’

Ramazan Bayramı’nı tatil yerleri ve memleketlerinde geçirmek için yola koyulacak sürücülere uyku uyarısı yapıldı. Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, uzun yola gideceklerin uykularını alması gerektiğini vurguladı....

Google Haberlere Abone ol
‘Uykusuz trafiğe çıkmayın, yolda kısa molalar verin’

Ramazan Bayramı’nı tatil yerleri ve memleketlerinde geçirmek için yola koyulacak sürücülere uyku uyarısı yapıldı. Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Başkanı Prof. Dr. Murat Aksu, uzun yola gideceklerin uykularını alması gerektiğini vurguladı. Aksu, “Uyku için yeterli süre ortalama 7-8 saattir. Zaten bu süreye rağmen eğer uyku alınamamış ise bir uyku hastalığı olma ihtimali vardır.” dedi.

Yolda uyumama, uyuklamama adına kısa molalar verilmesi gerektiğini de dile getiren Aksu, şunları kaydetti:

”Sabaha karşı 2-6 arasında yola çıkmak bireylerin uyku için en yatkın dönemi olduğundan risk taşımaktadır. Bireylerin uyku ile ilgili bir sorunları varsa, bayram trafiğine çıkmadan evvel bu konuda tıbbi yardım almaları gereklidir. Örneğin gün içinde olur olmadık yerlerde uykuya dalabiliyorsanız veya uyunmaması gereken ortamlarda uyuyakalıyorsanız sizde bir uyku hastalığı olabilir ve mutlaka bir uyku tıbbı merkezine başvurmanız gereklidir. Uyku sorunlarına karşı alınacak çok küçük önlemler ve basit tedavilerin, çoğu trafik kazasından koruyacağı unutulmamalıdır.”

“ÇAY, KAHVE YA DA KAFEİNLİ İÇECEKLER UYKUSUZLUĞA KARŞI ETKİLİ DEĞİL”

Aksu, kahve ya da kafeinli diğer içeceklerin uykusuzluğa karşı etkili olmadığını, dikkati toplamayı önlediğini anlattı.

Tatillerde uyku düzeninin bozulduğunu belirten Prof. Dr. Murat Aksu, “Belki tatil döneminde akşamları daha uzun uyanık kalmayı tercih edebiliriz. Ama gece geç saatlere kadar uyanık kalmak, gün içinde uyuyarak bunu telafi etmeye çalışmak, tatil sonrası dönemde uykusuzluğu, uykuya dalmada güçlüğü ve gün içinde uyuklamaları ortaya çıkarabilir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar