Uyku problemi ve horlamaya bu laboratuvarda son veriliyor

Uykuda nefes alamama problemi, horlama veya uykuyu yeterince alamama birçok kişide görülen bir problem.

Google Haberlere Abone ol
Uyku problemi ve horlamaya bu laboratuvarda son veriliyor

Uykuda nefes alamama problemi, horlama veya uykuyu yeterince alamama birçok kişide görülen bir problem. Horlama, uykuda solunum problemi ve uykusunu yeterince alamamak, sadece sağlık problemi olmakla kalmıyor insan hayatını da olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, uykuda solunum problemi olan hastalarda sabah uyandığında gece 10 saat uyumuş olsa bile kendini yorgun ve dinlenememiş hissedebildiğini vurguluyor. Uzmanlar, bu durumun gün boyunca uykulu olma haline ve iş performansının, okul başarısının azalmasına sebep olduğuna dikkat çekiyor.

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde iki yıl önce bu problemleri kaldırmak için kurulan uyku laboratuvarı, hastaların şifa kaynağı oldu. Burada, uykuda solunum ve uyku problemi yaşayan hastalara elektrotlar bağlanıyor. Bu elektrotlar sayesinde hastanın vücudundaki değişiklikler bilgisayar ortamına kaydediliyor. Ardından uzmanlar bilgisayar ortamındaki bu verileri değerlendiriyor. Uygun tedavi belirlendikten sonra hasta yatırılıyor ve tedaviye başlatılıyor. Hastalar bir kaç seanstan sonra sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Operatör Doktor Mustafa Acar, uyku bozukluluğunun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygın bir hastalık olduğunu söyledi. Uykuda nefes alamama problemi, horlama veya uykuyu yeterince alamama hemen hemen herkeste görülen bir problem olduğunu kaydeden Dr. Acar, "Horlama, uykuda solunum problemi ve uykusunu yeterince alamamak sadece sağlık problemi olmakla kalmıyor. İnsan hayatını da olumsuz yönde etkiliyor." dedi.

Uykuda solunum problemi olan hastalarda sabah uyandığında gece 10 saat uyumuş olsa bile kendini yorgun ve dinlenememiş hissedebildiğini aktaran Dr. Acar, bunun da gün boyunca uykululuk haline ve iş performansının azalmasına, okul başarısının azalmasına sebep olduğunu belirtti. Eskişehir'de kurulan 'Uyku Labaratuvarı' biriminde de uyku bozukluğu hastalığının tedavi edildiğini aktaran Dr. Acar, "Hastalarımız nöroloji, göğüs hastalıkları ve kulak burun boğaz hekimlerince değerlendiriliyor. Uygun tedavi belirleniyor. Bu tedaviyi belirledikten sonra hastaya uygun cihazı belirlemek için hastayı tekrar yatırıyoruz. Ve hastaya cihazını verip tedavisini sağlamış oluyoruz." diye konuştu.

Söz konusu bölümde tedavi olan hastalar ise artık kendilerini daha iyi hissettiklerini belirtiyor. "Eskiden buraya ilk uyku rahatsızlığımdan geldiğimde mesela 8 saat, 10 saat yatmış olsam dahi ertesi gün hiç uyumamış gibiydim." diyen bir hasta, "Çok aşırı halsizlik, yorgunluk yani o kadar kötüydüm. Bu cihazı kullanmaya başladığımdan beri 4 saat uyku uyusam dahi o kadar dinç oluyorum. Şu anda çok memnunum." ifadesini kullandı.



CİHAN

Yorumlar