Uyku apnesi, kalp yetersizliğine neden olabilir

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Refika Ersu, uyku apnesinin büyüme geriliği ve öğrenme bozukluğuna neden olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Uyku apnesi, kalp yetersizliğine neden olabilir

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Refika Ersu, uyku apnesinin büyüme geriliği ve öğrenme bozukluğuna neden olabileceğini söyledi. Ersu, “Uyku apnesi; büyüme-gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, öğrenme bozuklukları, zihinsel faaliyetlerin olumsuz etkilenmesi gibi şikayetlere yol açabilir. Hatta kalp yetersizliğine kadar gidebilir.” dedi.

Prof. Dr. Refika Ersu, çocuklarda horlama ve uyku apnesi (uyku sırasındaki solunum duraksamaları) tedavisi hakkında bilgi verdi.

Horlamanın uyku apnesinin belirtisi olabileceğini söyleyen Ersu, “Horlama, yumuşak damak ve çevresindeki yapıların titreşimi sonucu oluşur ve uyku sırasında üst havayolunun daraldığını göstermektedir. Ancak bu tıkanma sadece horlamaya yol açıp başka bir sorun oluşturmuyorsa önemli olmayabileceği gibi, önemli sonuçlara yol açabilecek uyku apnesinin bir göstergesi de olabilir. Uyku apnesi, uyku sırasında tam veya kısmi havayolu tıkanması sonucunda normal solunumun ve uyku yapısının bozulmasıdır. Tıkayıcı uyku apne sendromu, yenidoğan döneminden ergenliğe kadar her yaş grubunda görülebilir ancak en sık 2-6 yaş arasındaki çocuklarda bademcik ve geniz eti büyümesine bağlı olarak oluşur.” ifadelerini kullandı.

Uyku apnesinin büyüme geriliği ve öğrenme bozukluğuna neden olabileceğine değinen Ersu, şunları kaydetti: “Uyku apnesi, büyüme-gelişmenin bozulması, geceleri idrar kaçırma, öğrenme bozuklukları, zihinsel faaliyetlerin olumsuz etkilenmesi gibi şikayetlere yol açabilir. Hatta kalp yetersizliğine kadar gidebilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonları sırasında ortaya çıkan basit horlamanın zararı yoktur. Ancak çocuklar hasta olmamalarına rağmen horluyor ve geceleri nefesleri duruyorsa (uyku apnesi oluyorsa) bu durum ortada ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmektedir.”

Okul başarısızlığının altında uyku sorunlarının yatabileceğini vurgulayan Ersu, “Okul başarısı için kaliteli uyku sağlıklı beslenme kadar önemlidir. Uyku apne sendromu olan çocuklarda sık uyanmalar ve oksijen düşüklüğü uyku kalitesini etkileyebilir. Birçok bilimsel çalışma uyku apnelerinin, okul başarısında düşüşe ve davranışsal sorunlara yol açabileceğini göstermektedir.” diye konuştu.

Sigara dumanına maruz kalan çocuklar risk altında olduğunun altını çizen Ersu, şöyle devam etti: “Uyku apnesi; ailesinde apne hikayesi olan, evde sigara dumanına maruz kalan ve erken doğan çocuklarda daha yüksektir. Bademcik ve geniz eti büyüklüğü, uyku apnesi açısından en önemli risk faktörleridir. İstanbul’da ilkokul çağındaki çocukları kapsayan bir çalışmada, kronik horlama sıklığı yüzde 7 olarak belirlenmiştir. Ancak her horlayan çocukta uyku apnesi görülmediği bilinmesi gereken bir gerçektir.”

Uyku apnesi olan erişkinlerin genellikle fazla kilolu olduğunu belirten Ersu, “Ancak çocuklarda ağırlık normal olabilir hatta kilo almama durumu gözlemlenebilir. Özellikle ergenlikte uyku apne sendromu obeziteye bağlı olarak da görülebilir. Yağ dokusunun havayolunu çevreleyen kaslar ve yumuşak dokuda birikmesi ve boyundan bası, obez hastalarda üst havayolunun daralmasına yol açarak apneye neden olur. Alerjik saman nezlesi olan çocuklarda tıkayıcı uyku apne sendromu sık görülür.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar