UTV araçları ile hız yapmak çok tehlikeli

Fenerbahçe’nin eski Başkanı Ali Şen’in torununun ölümüyle gündeme gelen ve daha çok eğlence amaçlı kullanılan UTV tipi araçlar hakkında, uzmanlar dikkat çeken açıklamalar yaptı. UTV araçlarının asfalt yollar için uygun olmadığını...

Google Haberlere Abone ol
UTV araçları ile hız yapmak çok tehlikeli

Fenerbahçe’nin eski Başkanı Ali Şen’in torununun ölümüyle gündeme gelen ve daha çok eğlence amaçlı kullanılan UTV tipi araçlar hakkında, uzmanlar dikkat çeken açıklamalar yaptı. UTV araçlarının asfalt yollar için uygun olmadığını belirten sektör temsilcileri, bu araçlarla özellikle hız yapılmasının telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurduğunu ifade etti.

Başkan Şen’in 17 yaşındaki torunu Alp Ali Şen’in Şile’de UTV aracıyla geçirdiği kazada hayatını kaybetmesi bir anda gündemin ilk sıralarına oturdu. Kaza sonrası bu tip araçların kullanım alanları, emniyet tedbirlerinin yeterli olup olmadığı gibi konular gündeme geldi. Arazi tipi araçların satışını yapan sektör temsilcileri ölümlü kazanın hemen ardından gündeme gelen sorulara cevap verdi.

SÜRAT ÇOK TEHLİKELİ

İstanbul’daki ATV ve UTV tipi araçların ana bayilerinden biri olan Raks Motor yetkilisi Ulaş Aksongur, bu araçların asfalt zeminler için uygun olmadığını, asfalt zeminde kullanım için mutlaka bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Özellikle hız konusunun altını çizen Aksongur, “Lastik yapıları çok yumuşak olduğu için asfalt yolda fren mesafesini çok uzatır. Sürat yapmak hele hele asfalt yolda sürat yapmak çok sakıncalıdır. Bu aracı karda, çamurda, toprakta kullanmak gerekir.” dedi.

Kullanım alanı itibariyle daha çok köylerde çiftliklerde ve yazlıklarda eğlence amaçlı olarak tercih edilen UTV’lerin kullanım şekline dikkat çeken Aksongur, “Daha çok zevk amaçlı kullanıyoruz ama aslında hizmet amaçlı kullansak daha verimli bir araç aslında.” dedi.

Kullanıcıların bazı kullara riayet etmesi gerektiğini anlatan Aksongur, “Özellikle dönüşlerde dikkatli olmalı. Kask kullanmak, emniyet kemeri takmak gerekiyor. Bunlar zorunlu.” diyerek güvenlik önlemlerinin önemine işaret etti. Aracı kullanmak için A2 sınıfı ehliyet gerektiğini ve bu araçlar için eğitim alınmasının önemli olduğunu anlatan Aksongur, “Bu araç ile sürat yapmak çok tehlikeli. Onun dışında trafikte de kullanmak sakıncalı. Asfaltta hiç kullanılmaz diye bir şey yok. Eğer araçta asfalt lastiği kullanılırsa daha fazla randıman alınabilir. Amortisörleri düşürülebilir belki. Kaza riski bu sayede azaltılabilir. Mutlaka motosiklet ehliyeti almak ve sürüş eğitimi almak gerekiyor.” ifadesini kullandı.

CİHAN

Yorumlar