Utanç görüntülerine Erdoğan'dan sert tepki

İspanya'da mülteci dilencilere para atarak onlarla eğlenen Hollandalı taraftarların neden olduğu insanlık dışı muameleye tepkiler artıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugünkü konuşmasında olaya sert tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
Utanç görüntülerine Erdoğan'dan sert tepki

İspanya'da bir grup taraftarın mülteci dilencilerle dalga geçtiği görüntülere yönelik tepkiler büyüyor. İspanya'da birçok sivil toplum kuruluşu bugün yaptığı açıklamayla taraftarları kınadı, futbol dünyasına da kınama çağrısı yaptı. İspanya İçişleri Bakanlığı da olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Hollanda'nın İspanya Büyükleçisi de olaydan büyük bir üzüntü duyduğunu açıkladı. Skandal, bugün Cumuhrbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da gündemindeydi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA Proje Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada İspanya'nın başkenti Madrid'de bir grup taraftarın dilencilerle dalga geçtiği görüntülere sert tepki gösterdi. Erdoğan, "Bu tür hakaretler bazı batılıların karakterinde var" dedi.

"UTANMADAN SIKILMADAN"

Erdoğan konuşmasında şunları söyledi: Eğer terör kendisine karşı ortak bir mücadele vereceğimiz bir vaka ise, bunda samimi olalım. Bugün bize yarın size. Fransa’da bir terör eylemi oluyor kıyametler kopuyor. İspanya’da bir meydanda PSV takımının taraftarları oradaki mültecileri affedersiniz meydanda oynatıyorlar. Şınav çektiriyorlar. Eskiden bizde çok çirkin bazı şeyler olurdu burada söyleyemeyeceğim para atılırdı. Aynısını batılı yapıyor. Batının bir çoğunun karakterinde bu var ama bizde yok. Utanmadan sıkılmadan bunu yapıyorlar.

İSPANYA'DA KINAMA AÇIKLAMALARI

Öte yandan, İspanya'daki Movimiento Contra Intolerancia (Toleranssızlığa Karşı Hareket) adlı sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan yazılı açıklamada, kendilerinden para isteyen göçmen kadın dilencileri aşağılayıcı hareketlerde bulunan bir grup PSV taraftarı kınandı.

Nefret suçu işlendiği gerekçesiyle Hollandalı taraftarlar hakkında savcılığın soruşturma açması talep edilirken, Madrid'deki Mayor meydanında yaşanan olayın "küçük düşürücü ve ırkçı bir hareket" olarak suç teşkil ettiği ifade edildi.

FUTBOL DÜNYASINA KINAMA ÇAĞRISI

İspanyol Göçmen Ağı adlı dernek ise Hollandalı taraftarların yaptıkları hareketin tüm futbol dünyası tarafından kınanması gerektiğini belirtti.

Öte yandan İspanya İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz da göçmen kadın dilencilere para ve ekmek karşılığında insanlık adına küçük düşürücü hareketler yapmalarını isteyen PSV Eindhovenlı taraftarların kimliklerinin belirlenmesini istedi.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Diaz, "Görüntüler çok küçük düşürücü, üzücü. Ayrıca nefreti artıran bir tavır var. Kesinlikle utanç verici" dedi.

"ÇOK KORKUNÇ VE ÜZÜNTÜ VERİCİ"

Madrid Belediye Başkanı Manuela Carmena ve Madrid özerk yönetiminin başkanı Cristina Cifuentes de olayın "çok korkunç ve üzüntü verici olduğunu" söyledi.

HOLLANDA BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Hollanda'nın Madrid Büyükelçiliği ise maça gelen Hollandalı vatandaşların hareketlerinden dolayı derin üzüntü duyduğunu açıkladı.

NE OLMUŞTU ?

Atletico Madrid ile PSV Eindhoven arasında dün oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi maçı öncesinde bir grup Hollandalı taraftar, meydanda oturdukları bir kafeteryada yanlarına gelen ve para dilenen kadınlara küçük düşürücü şekilde "oley, oley" diye bağırıp madeni para ve ekmek fırlatmış, önlerindeki kağıt paraları yakarak "sınırı geçmeyin" gibi yabancı düşmanlığı içeren sloganlar atmıştı.

Yorumlar