'Usulsüz dinleme' davası yarın başlıyor

"Usulsüz dinleme" iddialarına ilişkin 18 kişinin, "usulsüz taltif" iddiasıyla 17 kişinin yargılanacağı davalar yarın Ankara'da başlanacak.

Google Haberlere Abone ol
'Usulsüz dinleme' davası yarın başlıyor

Bazı polisler konusunda açılan "usulsüz dinleme" ve "usulsüz taltif" davalarının görülmesine yarın başlanacak.

"Usulsüz dinleme" iddialarıyla ilgili 17'si polis 18 bireyin yargılanacağı davanın duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Cumhuriyet Savcısı Tekin Küçük'ün hazırladığı iddianamede, sanıklara, "askeri ve siyasal casusluk", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve üyesi olmak", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "özel yaşamın gizliliğini ihlal" ve "kişisel verileri hukuka marjinal şekilde ele geçirmek" suçlamaları yöneltiliyor.

Sanıkların, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın oğlu Erkan Bülent Haberal, eski MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Taytak ve gazeteci Ahmet Şık'ın benzeri Yonca Verdioğlu Şık'ın da içerisinde olduğu kimi bireyleri usulsüz dinlediği ileri sürülüyor.

Dinlenen insanlar içerisinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile TÜBİTAK İLTAREN'in, güdümlü mermilere karşı savunma projesinde yer sektör kimi insanlar olduğu bildirildi ve "ülke güvenliği itibariyle saklı kalması gereken savunma planlarına ilişkin bilgilerin askeri casusluk maksadıyla temin edildiğinin belirlendiği" kaydediliyor.

Müştekiler içerisinde emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın avukatı Refik Ali Uçarcı da olan iddianamede, Ahmet Şık'ın "İmamın Ordusu", Hanefi Avcı'nın "Haliç'te Yaşayan Simonlar" kitaplarının "paralel devlet yapılanmasının emniyet teşkilatındaki faaliyetleriyle ilgili" olduğuna yer veriliyor.

"Usulsüz taltif" davası

Bu arada "bazı polislere, hak etmedikleri durumda usulsüz taltif verildiği" iddiasıyla 17 bireyin yargılanmasına da Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yarın başlanacak.

Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen'in hazırladığı iddianamede, sanıklar Halil Dumanlı, Hüseyin Şimşek, Gökhan Kabukcu, Bekir Akarsu, Gökmen Tekin, Muhammed Hamarat, Faik Ozan Karadağ, Hakkı Okumuş, Veli Yılmaz, İsmail Çiçekçi, Haydar Akyürek, Zeki Akyol, Cemil Çevik, Servet Deniz Kalem, Eray Kılıçarslan, Saruhan Kızılay ve Davut Gürbüz şekilde yer alıyor.

İddianamede, sanıkların Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığında çalıştıkları ve 2011-2013 yılları içerisinde yurt genelinde meydana gelen olaylarla ilgili 27 personel için hazırlanmakta olan taltif Öneri dosyalarında, senelik izinli, mazeret izinli, geçici görevli, hekim raporlu ve henüz birime ataması yapılmamış, hadise tarihinden sonra atanarak birimde göreve başlayan personelin göreve başlamasından önceki vakada görevliymiş benzeri gösterilerek, taltif listesine dahil edildiği belirtiliyor.

Bazı polis memurlarına hak etmedikleri durumda taltif verildiği ileri sürülen iddianamede, sanıkların ayrı ayrı "kamu müessese ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve halk görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istek ediliyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar