Uşak'ta 'İnsanlık Onuru İçin 529 İdama Dur! De' yürüyüşü yapıldı

Uşak Kardeşlik Platformu'na bağlı sivil toplum kuruluşları, “İnsanlık Onuru İçin 529 İdama Dur! De” isimli bir protesto yürüyüşü düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Uşak'ta 'İnsanlık Onuru İçin 529 İdama Dur! De' yürüyüşü yapıldı

Uşak Kardeşlik Platformu'na bağlı sivil toplum kuruluşları, “İnsanlık Onuru İçin 529 İdama Dur! De” isimli bir protesto yürüyüşü düzenledi. Öğle namazından sonra Belediye Meydanı'nda toplanan çeşitli sendika ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, İsmetpaşa Caddesi'nden sloganlar eşliğinde Tiritoğlu Parkı'na kadar yürüyerek, Mısır’da verilen 529 idam kararını protesto etti.

Parkta Kur'ân okunmasıyla başlayan programda platform adına açıklama yapan Memur-Sen Uşak Şube Başkanı Emin Acar, "Dünyanın neresinde olursa olsun, her dinden ve her ırktan insanın canını kutsal sayan bizler, Mısır’daki 529 masum insanın idam kararını ve buna sessiz durmanın ötesinde destek veren tüm darbecileri kınıyoruz.” dedi. Emperyalist devletlerin ve işbirlikçi diktatör yönetimlerin İslam coğrafyasında yüzyıllardır estirdikleri teröre, haksızlıklara, yaptıkları soyguna “Artık yeter!” diyerek kendini yakan Muhammed Buazizi’nin yaktığı adalet ve özgürlük meşalesinin bütün Ortadoğu, İslam dünyası ve mazlum milletleri yeniden aydınlattığını söyleyen Acar, şunları kaydetti: "Tunus’ta, Libya’da, Suriye’de ve Mısır’da sivil bir direniş ortaya koyan Müslüman halkların talebi, ülkelerinin adalet ve özgürlükle yönetilmesiydi. Mısır halkının bu doğrultuda başlattığı sivil direniş sonuç verdi. Mısır halkının umudu olan seçilmiş devlet başkanı Mursi’yi ve Mısır’ın özgür insanlarını cezalandırmaya karar verdiler. Batının darbe dahi diyemediği Mısır halkının hak gaspı karşısında sözüm ona demokratlar, özgürlükçüler yalnızca seyrettiler ve üç maymunu oynadılar. Darbe karşıtlarının, sivil eylem alanı olan Rabiatü’l Adeviye’de öldürerek bitiremedikleri Esma’ları, üniversiteli gençleri ve Mısır’ın duyarlı insanlarını önce zindanlara doldurdular. Şimdi de çok kötü bir tiyatroyu hatırlatan sahte mahkemelerle Mısır’ın özgür iradesini idam etmek istiyorlar. Darbe karşıtı sivil eylemcilerin yargılandığı davada Mısır cuntasının yerel mahkemesi, 529 kişiye idam cezası verdi. Sadece iki celsede yapılan ve 20 dakika süren duruşmada 529 kişinin isimlerinin okunmasının bile mümkün olmadığı bir mahkemeyle 529 kişiye idam kararı, insanlık tarihinin kanlı ve acımasız manzaralarından daha korkunçtur. Türkiye’de peşpeşe yaşanan gelişmelere ya da Twitter’ın kapatılmasına gösterdiği sertlikte Mısır’daki idamlara eleştiri getirmesi beklenen batılı ülkeler, ikiyüzlü yaklaşımlarıyla bir kez daha sınıfta kalmıştır. Türkiye halkı, bu türden uygulamaları en acı şekilde yaşamış olan bir halktır. Bizler bu manzaraları, 1925’te yürürlüğe konulan Takrir-i Sükun Kanunu’ndan ve İstiklâl mahkemelerinden çok iyi tanıyoruz. Tüm siyasi partilerin ortak imzasıyla TBMM’nin Mısır’daki 529 idam kararına göstermiş olduğu tepkiyi, Uşak Kardeşlik Platformu olarak memnuniyetle karşıladığımızı ifade ediyoruz.”

Grup, açıklamadan sonra edilen duanın ardından olaysız bir şekilde dağıldı. CİHAN

Yorumlar