Uşak'ta 'Hocalı Anıtı' açıldı

Uşak Belediyesi tarafından, Azerbaycan'daki Hocalı katliamı anısına yaptırılan anıt törenle açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Uşak'ta 'Hocalı Anıtı' açıldı

Uşak Belediyesi tarafından, Azerbaycan'daki Hocalı katliamı anısına yaptırılan anıt törenle açıldı. Törene Vali Vekili Mesut Taner Genç, Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Azerbaycan İstanbul Başkonsolosu Hasan Sulaltanoğlu Zeynalov, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Daire Başkan Yardımcısı Arastun Mehdiyev, Hocalı eski Valisi Milletvekili Elman Memmedov, Azerbaycan'dan gelen heyet, Uşak protokolü ve diğer vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşundan sonra Azerbaycan ve Türkiye millî marşlarıyla başlayan törende konuşan Başkan Erdoğan, “Bugün, uzun zamandır üzerinde çalıştığımız komple bir projenin bir bölümünün açılışındayız. Bu bölüm biraz daha duygusal, yani bizim köklerimize olan bağlarımıza gittiğimiz, ata bölgemizle, ata ülkemizle bağ kurduğumuz, soyumuzla bağ kurduğumuz bir anıtın açılışı. Bir mutluluk anıtı açılışı değil, tam tersine Türklerin dünya tarihinde yer aldıktan bu tarafa uğradıkları birçok saldırılar ve katliamların olduğu, soykırımlarla karşı karşıya kaldığı bir dönemin hatırlatılmasıyla ilgili. Türkler baba yurdundan yola çıktıklarında, batıya istikamet ettiklerinde birçok bölgede yurt edindiler, devlet kurdular. Birçok saldırıya maruz kaldılar. Bugün ülkemiz, son derece müreffeh bir seviyeye ilerliyor ve kendi köklerimizle mutlak bir suretle bağ kurmak zorundayız. Her ne kadar ülkemizde siyasi tartışmalar olsa da her zaman milletimizin devamı açısından, birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmek zorundayız. Gerçekten dünyadaki İngilizce ve İspanyolcadan sonra en fazla konuşulan dillerden bir tanesi Türkçe, bir dünya dili olabilecek noktada. Yeter ki bu kardeşlik bağımızı kuvvetlendirelim. Bir daha böyle anıtların dikilmesine fırsat olacak noktalar ortaya çıkmasın, Türk milleti güçlü olsun.” dedi.

"Hepinizi samimi bir kalple selamlıyorum." diyerek söze başlayan Başkonsolosu Zeynalov ise, “26 Şubat 1992, gece sehere yakın, Ermeni silahlı kuvvetleri Hocalı şehrine hücum etti. 600’den fazla hiç silahsız çocuk, ihtiyar, kadın ahali katlettiler. Hocalı şehrini yerle bir ettiler. Bu duygusal anıtı, soykırım anıtını yaptıkları için belediye başkanımıza, bütün Uşaklılara ve emeği gecen heykeltraş arkadaşımıza, heyetimiz ve Azerbaycan halkı adına teşekkür etmeye geldim.” şeklinde konuştu. Daire Başkan Yardımcısı Mehdiyev de, "Bugün biz burada, Azerbaycan ve Türkiye dostluk emarelerinin tarihte yeni bir sayfasının yazılmasının şahidi oluyoruz. Kadim bağlarla bağlı olan Azerbaycan ile Türkiye, bağlarımızı geliştirmek için önemli adımlar atmışlar.” dedi. Katliamı sırasında Hocalı valisi olan Milletvekili Memmedov ise, “Ben Hocalılıyım. Ulu babalarım da Hocalıdır. Hocalı, eski Türk toprağıdır. Orada başveren bütün dehşetli hadiseler, benim gözlerimin önünde oldu. Soykırımda 94 yaşındaki büyük annemi, 62 yaşındaki annemi yitirdim. Onlar şehit oldular ve bizim ailenin 30’a yakın ferdi, akrabalarım şehit oldu. Sizlere Hocalılar adına teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Daha sonra Başkan Erdoğan tarafından, Başkonsolos Zeynalov’a, “Uşak'ı Biz Böyle Kazandık” isimli resmin üç boyutlu olarak hazırlanan plaketi takdim edildi. İl Müftüsü Fuat Altındaş tarafından dua edilmesinin ardından Uşak ve Azerbaycan protokolü tarafından kurdele kesilerek anıt açıldı. CİHAN

Yorumlar