Urumçi’den Kaşgar’a Doğu Türkistan

Ordu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü araştırma projesi olan 'Urumçi’den Kaşgar’a Doğu Türkistan' başlıklı sunumu gerçekleştirmek üzere Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.

Google Haberlere Abone ol
Urumçi’den Kaşgar’a Doğu Türkistan

Ordu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü araştırma projesi olan 'Urumçi’den Kaşgar’a Doğu Türkistan' başlıklı sunumu gerçekleştirmek üzere Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Doğan, Sinop Üniversitesi'ne geldi.

'Türk Kimdir?' projesi kapsamında yürütülen çalışmaları anlatarak sunumuna başlayan Doç. Dr. İsmail Doğan, Türklerin 'Kıpçak, Karluk, Oğuz' olmak üzere 3 boya ayrıldığını söyledi. Sunumunda, Kaşgar ve Urumçi izlenimlerini anlatan Doç. Dr. Doğan, saha araştırmaları dolayısıyla 7000 km’lik mesafe katettiklerini ve 97 kişiyle derleme yaptıklarını ifade etti. Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi hakkında detaylı bir anlatım yapan Doç. Dr. Doğan şunları söyledi: “Çin, modern bir şehir olan Urumçi’de sanayisini kurmuştur, dolayısıyla şehrin kirli bir havası vardır. 2,5 milyonluk bir nüfusa sahip olan Urumçi’de Çinlilerle Türklerin bölgeleri birbirinden ayrılıyor.”

Sunumunda, edebiyat yönünden zengin olan Kumul’u, medeniyetlerin beşiği Turfan’ı, kutsal şehir İdikut’u ve 2300 yılık antik kent Yargol’u da anlatan Doç. Dr. İsmail Doğan, Çin’in iki kez Türkler tarafından yönetilmesinin yanı sıra yaklaşık 70 kişilik nüfusa sahip olan ve yok olmak üzere olan yaşayan son Türk boyundan da bahsetti.

Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Recep Bircan, Doç. Dr. İsmail Doğan’a hediye takdiminde bulundu, Öğrenci Konseyi Başkanı Cihat Karademir de konuğa Türkistan bayrağı hediye etti. CİHAN

Yorumlar