Urla'da villaların bulunduğu alanın sitten çıkarılmasına karşı imza kampanyası

İzmir’in Urla ilçesi Zeytineli köyünde bulunan ve ortaya çıkan ses kayıtları sebebiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle anılan deniz kenarındaki villaların bulunduğu 20 hektarlık arazinin, 1.

Google Haberlere Abone ol
Urla'da villaların bulunduğu alanın sitten çıkarılmasına karşı imza kampanyası

İzmir’in Urla ilçesi Zeytineli köyünde bulunan ve ortaya çıkan ses kayıtları sebebiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle anılan deniz kenarındaki villaların bulunduğu 20 hektarlık arazinin, 1. dereceden 3. derece site düşürülmesine tepki amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Yeşil İzmir Dayanışması, bölgenin sit derecesinin düşürülmesi kararına İzmir Valiliği’nin itiraz hakkını kullanmaması sebebiyle tekrar 1. dereye yükseltilmesi için hazırladıkları dilekçeleri, imzalayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmesi amacıyla valiliğe teslim etti.

Yeşil İzmir Dayanışması adına valilik önünde açıklama yapan Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, villaların bulunduğu Hacılar Koyu’nun, arkasında siyasi güç bulunan kişilerin özel koyu haline geldiğini iddia etti. İzmir İl Özel İdaresi'nin villalarla ilgili yıkım kararıyla ilgili dava sürecinin Danıştay’da devam ettiğini belirterek, “Ülkemiz gerçeklerine göre kurtarılmak istenen kaçak villa sahiplerinin arkasında bulunan siyasi güç ve bundan kaynaklanan baskı nedeniyle valilik ve Çevre İl Müdürlüğü'nün itiraz etmesi beklenmeyeceğinden bu itiraz gerçekleşmemiştir. Anayasa'nın 74. maddesine göre her Türk vatandaşı. kendisi ve kamu ile ilgili konularda dilekçe verme hakkına sahiptir. İzmir halkı olarak sorumluluk anlayışıyla bugün ilk adımı gerçekleştiriyoruz. Söz konusu kararın düzeltilmesi için dilekçe gönderiyoruz. Bakanlığın görevi, kaçak villaları özel sit kararıyla kurtarmak ve doğanın katledilmesine öncülük etmek değil, doğal ve kültürel varlıklarımızı korumaktır." dedi.

Valiliğe teslim edilen dilekçenin sonuç bölümünde şunlar kaydedildi: “Yaklaşık 20 dekarlık özel arazinin, doğal sit derecesi bağlamında çevresinden koparılarak 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tesciline ilişkin İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun kararı ile anılan kararı onaylayan Bakanlık olurunun yasalara aykırı ve suç içeren işlemlere dayandığı ve bu değişiklik yürürlüğe girdiği takdirde tüm yarımadaya yayılmış doğal sit alanları için de emsal teşkil edeceğinden, sonuçta büyük bir doğa tahribatına yol açacağı açıktır. Açıklanan bu nedenlerle 25.12.2013 tarih ve 12788 sayılı olurun geçersiz sayılıp iptal edilmesini, alınan kararın tarafımıza bildirilmesini arz ve talep ederim.” CİHAN

Yorumlar