Ürgüp'de özel özürlü bakım merkezi sudan sebeplerle kapatıldı iddiası

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde 4 yıldır faaliyette olan Özel Gönül Bahçesi Özürlü Bakım Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kapatıldı.

Google Haberlere Abone ol
Ürgüp'de özel özürlü bakım merkezi sudan sebeplerle kapatıldı iddiası

Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde 4 yıldır faaliyette olan Özel Gönül Bahçesi Özürlü Bakım Merkezi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından kapatıldı. Merkezde kalan 75 özürlü ise çeşitli bakım merkezlerine yerleştirildi. Kapatılan kurumun ortaklarından Sibel Cazgır, kurumun kapatılmasının tek sebebinin jeneratör olmaması olduğunu belirterek, böyle sudan bir sebeple merkezin kapatıldığını ve 40 çalışanın işsiz kaldığını, aileleriyle birlikte 200 kişinin mağdur edildiğini iddia etti. Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmail Yoldaş ise tek sebebin jeneratör eksiği olmadığını, yapılan denetimlerde belirlenen çok sayıda eksikliğin giderilmemesi sonucunda kapatılma kararının verildiğini ifade etti.

İl Müdürlüğü ekiplerinin il genelindeki Özürlü Bakım Merkezlerine yönelik denetimlerini yönetmelikler çerçevesinde devamlı surette yaptığını kaydeden Yoldaş “ Ürgüp’te bulunan Özel Gönül Bahçesi Özürlü Bakım Merkezi’de bu kapsamda çeşitli defalar denetlenmiş ve eksiklikler saptanmıştır. Eksikliklerin tamamlanması istenmiş ve yönetmelikte belirlenen para cezaları da verilmiştir. Kurumda tek eksiklik jeneratörün olmaması değildir. Kendilerine iletilen çok sayıda eksik husus vardır. Bunlar yerine getirilmediği için kurum kapanmıştır. Hastalar mağdur edilmemiş, hepsi özürlü bakım merkezlerine yerleştirilmiştir. Hastalarla ilgili hiçbir sıkıntı yoktur. Kurum sahipleri personellerini örgütleyerek tepki göstermiştir. Biz kanun ve yönetmelik çerçevesinde hareket ettik.” dedi.

HASTALARIN MUTLU OLUP OLMADIĞINA BAKILMIYOR

Özel Gönül Bahçesi Özürlü Bakım Merkezi Sorumlu Müdürü İbrahim Coşar ise, 42 çalışan, 2 kurum sahibi ve 75 hastayla mutlu bir aile olduklarını, Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekiplerince zaman zaman yapılan denetlemelerde burada barınan özürlülerin mutlu olup olmadıklarına bakmak yerine fiziksel koşullara ilişkin yönetmelikte yer almamasına karşın cezalar yazıldığını belirtti.
2013 yılında yazılan cezaların toplamının 200 bin lira civarında olduğunu kaydeden Coşar şöyle konuştu “ Nedenleri arasında koltukların eski olması gösteriliyor. Burada özürlülere zarar verecek şekilde eskimiş koltuklar yoktur. Jeneratör eksiği gösteriliyor. Yönetmeliğin ilgili maddesine göre bulundurmak zorunda değiliz. Yönetmelikte “jenaratör veya elektrik kesintisine karşın bir önlem alınır” diyor. Biz, aydınlatma önlemlerini aldık. Son 30 bin liralık ceza yazıldı, buna itiraz ettim. Jeneratör bulundurma zorunluluğumuzun olmadığını, yönetmeliği daha iyi incelemeleri gerektiğini belirttim. Tamamen eksik olmamasına karşın fiziksel koşullara bağlı cezalar yedik. İki gün önce ise hiç haber vermeksizin hastalarımızı karga tulumba alıp götürdüler. Emniyetle birlikte geldiler, toplayıp götürdüler. Hastalar gitmek istemiyordu, burada mutluydular. Hiçbir zaman bunların mutlu olup olmadıklarını değerlendirmediler. Tamamen fiziksel koşullara baktılar. Kapatma sürecinde kapatıyoruz diye tebligat yapılıp hiç zaman tanınmadı. Burada bizim veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hangisinin haklı olduğuna yargı karar verecek. Biz yargıya başvuracağız. Biz özürlü insana bakıyoruz. En önemli nokta özürlülerin hazırlanmaksızın bir başka kuruma gönderilmeleridir. Anne, çocuk, dayı, ayrıca iki kız kardeş vardı. Bunlarda ayrı ayrı kurumlara gönderilmişler. Yani büyük bir aileyi parçalarken içerisindeki küçük nüveleri de parçalamışlar. Kurumumuz Ürgüp’e yıllık 3 ila 5 trilyon arasında girdi sağlıyor. Bu girdinin ilçeden gitmesi anlamına da geliyor kapatma.”

"BAKIM MERKEZLERİ KEYFİ OLARAK KAPATILIYOR"

Daha önce kapatılan Hayat Vadisi Özürlü Bakım Merkezi ortaklarından Mustafa Keçeli ise “geçen yıl 14 Mayıs’ta bizim kurumumuzu da kapattılar. Nevşehir’de burası da dahil kapanan üç kurumdan birisiyiz. Hukuki süreç başlattık ve kazandık. Yeniden açma ruhsatını aldık, bu kapatmalar keyfi bir düzendir. Kapatıldığımızda 400 bin lira borcumuz vardı. Şu anda tazminat davası açtık ve büyük bir ihtimalle kazanacağız. Çünkü ruhsatımızı geri aldık. Bu devlete verilen bir zarardır. Büyük ihtimal davayı bu kurumda kazanacaktır.” dedi.

HASTA YAKINLARI MEMNUN

Yaklaşık 4 yıldır kurumda kalan yeğeni Yaşar Baş’ı ziyaret için Kayseri’den gelen amca Hüseyin Baş, başka bir kuruma nakledildiğini buraya gelince öğrendiğini belirterek, “Yeğenim burada mutluydu, sık sık kendisini ziyaret ediyorduk. Üzüldüm, böyle olmasını istemezdik. Paldır küldür götürmüşler. Buranın da nerede olduğunu bilmiyor. Demokrasi ülkesiysek bir gerekçe bildirmeleri gerekir. Hastamızı kime soracağız, kimden haber alacağız” şeklinde konuştu.

HASTALAR ZORLA GÖTÜRÜLÜYOR

Kurum çalışanlarının cep telefonlarıyla kaydedilen görüntülerde ise, başka kurumlara polis ekipleri nezaretinde götürülmek istenen hastaların buna direndikleri, gitmek istemedikleri görülüyor. Özürlüleri kurumun hasta bakıcıları sakinleştirmeye çalışıyor. Bir özürlü ise yapılan çabalara karşın gitmemeye kararlı olunca 3-4 kişi tarafından ellerinden, ayaklarından tutularak minibüse götürülüyor. İş başı yapmak üzere kuruma gelen bazı bayan çalışanlar, işsiz kaldıklarını öğrenince sinir krizleri geçirdi. Merkeze gelen 112 Acil Servis ekipleri tarafından Ürgüp Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırılarak tedavi altına alındılar.
CİHAN

Yorumlar