Urfi Çetinkaya'ya 24 yıl hapis cezası

İstanbul'da 507 kilogram eroinin ele geçirildiği 'Son Tango' adlı operasyona ilişkin Urfi Çetinkaya, Talip Doğan ve Enver Sari 24'er yıl, Abdulkadir Soybay ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Urfi Çetinkaya'ya 24 yıl hapis cezası

İstanbul'da 507 kilogram eroinin ele geçirildiği 'Son Tango' adlı operasyona ilişkin Urfi Çetinkaya, Talip Doğan ve Enver Sari 24'er yıl, Abdulkadir Soybay ise 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha önce mahkemenin verdiği karar, Yargıtay Ceza Dairesi'nce bozulmuş ve bozma gerekçesindeki konular için tekrar yargılama yapılmıştı.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Talip Doğan katıldı. Diğer sanıklar Urfi Çetinkaya, Abdulkadir Soybay ve Enver Sari'nin ise avukatları hazır bulundu. Firari sanık Ferit Sari'nin ise halen yakalanamadığı belirtildi.

Duruşmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin, sanıklardan Urfi Çetinkaya'nın Türkiye'de yargılandığı davasıyla ilgili karar tercümesinin Adalet Bakanlığı Uluslararası İlişkiler ve Dış Hukuk Genel Müdürlüğü'nden istenildiği hatırlatıldı. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak mahkemeye gönderilen cevapta 23 Temmuz 2013 tarihli AİHM kararının henüz kesinleşmediğinin bildirildiği açıklandı.

Hazır bulunan tutuklu sanık Talip Doğan ile sanık avukatları, haklarında iddia edilen suçlamaları kabul etmediklerini belirterek beraat kararı verilmesini istediler.

Dosyayı karara bağladıklarını açıklayan mahkeme başkanı, Yargıtay'ın bozma gerekçelerini göz önüne alarak, sanıklarla ilgili kararlarında 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu (TCK) ile 5237 sayılı yeni TCK'nın sanıkların lehine olan hükümlerine göre ceza hükmü belirlediklerini açıkladı.

Sanıklar Urfi Çetinkaya, Talip Doğan ve Enver Sari hakkında, 'Uyuşurucu madde imal etmek' suçundan lehe olan 765 sayılı eski TCK kapsamında, imal edilen uyuşturucu maddenin eroin olması ve sanıkların suç teşekkülü oluşturmasına göre 60'ar yıl hapis cezası öngören heyet, eyleme hükmolunan cezanın, hapis cezası için belirlenen 24 yıldan fazla olamayacağı gerekçesiyle bu cezayı 24 yıl hapis cezasına indirdi. Heyet, bu sanıkların 121 bin 587'şer lira adli para cezası ödemelerine de hükmetti.

Sanıklardan Abdülkadir Soybay'ı da, lehe olan 5237 sayılı TCK kapsamında "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan 10 yıl hapis ve 45 bin lira adli para cezasına çarptıran heyet, 9 yılı aşkın zamandır tutuklu bulunan ve 24 yıl hapis cezası alan sanık Talip Doğan'ın, tutuklulukta geçen süreyi göz önüne alarak, haftada bir gün evnin yakınındaki emniyet birimine imza atma şartıyla tahliye edilmesini kararlaştırdı.

Sanıklar Urfi Çetinkaya ve Talip Doğan'ın, "uyuşturucu madde ticareti yapma" suçundan, bu suçu işledikleri sabit bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar veren mahkeme heyeti, firari sanık Ferit Sarı'nın dosyasını da başka bir esasa kaydedilerek yargılanmasına devam edilmesi için ayırdı.

İstanbul'da 2003 yılı Kasım ayında düzenlenen 'Son Tango' isimli operasyonda, o güne kadar en yüklü miktar olduğu belirtilen 507 kilogram eroin ele geçirilmişti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Urfi Çetinkaya ve diğer 2 sanık hakkında 19 Nisan 2007 tarihinde "uyuşturucu ticareti yapmak" suçundan 24'er yıl hapis cezası verilmiş ve bu ceza Yargıtay 10. Ceza Dairesi'nce bozulmuştu.

Diğer sanıklara verilen cezaları onayan Yargıtay 10. Ceza Dairesi, sanıklardan Urfi Çetinkaya, bacanağı Talip Doğan ve Enver Sarı hakkındaki 24'er yıllık hapis cezası kararının, 'lehe olan kanun belirlenerek bütün halinde uygulanması gerekirken eski TCK ile yürürlükteki yeni TCK'nın karma olarak uygulandığı' sonucuna varmıştı. CİHAN

Yorumlar