Üreticilerin 72 projesine 21.7 milyon TL hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörlüğü, üreticilerin 72 projesine 21 milyon 700 bin TL hibe desteği sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Üreticilerin 72 projesine 21.7 milyon TL hibe desteği

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Yozgat İl Koordinatörlüğü, üreticilerin 72 projesine 21 milyon 700 bin TL hibe desteği sağladı.

TKDK Yozgat İl Koordinatörü Veli Büke, yaptığı açıklamada 111 projeden 72’sine 21 milyon 700 bin TL ödeme yaptıklarını belirterek, kurum olarak aralık ayı içerisinde proje sahiplerine 6.3 milyon TL ödemede bulunduklarını söyledi. Kırsal Kalkınma Proje hazırlamalarında birçok şartların değiştiğini kaydeden Büke, “Süt hayvancılığı alanında, gerçek kişilerde sadece başvuru sahibinin kendisi tarafından uyulması gereken bir uygunluk şartı bulunurken, başvuru sahibi bu şartı sağlayamıyor ise bir daimi çalışanın bu şartı sağlaması da uygun olarak kabul edilecektir ve proje hazırlayabilecektir. Yine süt üreten tarımsal işletmelerde, yeni kapalı ahır ve ağılların inşası ve genişletilmesi de destek kapsamına alınmıştır. Gübre çukuru konusunda hayvan sayısı yerine kapasite eklenerek, tarımsal işletme, 50 baştan fazla inek veya 150 baştan fazla koyun veya keçi kapasitesine sahipse, yatırımın gerçekleşmesinin sonunda gübrenin topluluk standartlarına göre depolanması ve yönetimini taahhüt edilebilecektir. Et üreten tarımsal işletmelerde, desteklenen koyun ve keçi sayısı 300’den 500’e yükseltilmiştir. Yardım oranında başvuru sunulduğunda 40 yaşın altında olan genç çiftçiler ifadesi hibe desteği kararı alındığında 40 yaşın altında olan genç çiftçiler olarak revize edilmiştir." dedi.

İşleme ve pazarlama tedbirinde mesleki yeterlilik şartı aranmayacağını vurgulayan Büke, şu bilgileri aktardı: "Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması alt tedbirinde kapasiteler artırılmıştır (Artık en az 100 ton/yıl, en fazla 2000 ton/yıl su ürünleri, balık yağı veya yumuşakça, çift kabuklu ve kabuklu işleme için üretim kapasitesine sahip olmalıdır). Süt toplama merkezlerine sadece üretici örgütleri başvurabilirken, yapılan değişiklikle bundan böyle gerçek ve tüzel kişiler de süt toplama merkezi yatırımlarına başvurabilecekler. Süt toplama merkezlerine başvurularda üretici örgütler için yer alan ‘bir yıldan fazla süre mevcut ve faaliyette olmalıdır’ uygunluk şartı kaldırılmıştır. Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması alt tedbiri kapsamında desteklenecek ürünler için AB’nin 1234/2007 sayılı Konsey Tüzüğü’nde yer alan Meyve ve Sebze Listesi 9. bölüm kullanılacaktır."

Kırsal ekonomik faaliyetler içerisinde yer alan tıbbi ve aramotik bitkiler, süs bitkileri arıcılılık, yerel ürünler el sanatları kırsal turizm ve kültür balıkçılığı konusunda hazırlanacak projelerde de bazı şartların değiştiğini söyleyen Büke, sözlerine şöyle devam etti: "302 tedbiri kapsamında mesleki yeterlilik şartı aranmayacaktır. Yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 250 bin Euro’dan en fazla 400 bin Euro'ya yükseltildi. Kırsal turizm alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 400 bin Euro'dan en fazla 500 bin Euro'ya yükseltildi. Kültür balıkçılığının geliştirilmesi alt tedbirinde uygun yatırım toplam değeri 200 bin Euro'dan fazla 400 bin Euro'ya yükseltildi. Kültür balıkçılığı tesislerinin yanına restoranların inşası, genişletilmesi veya modernizasyonu ve restoranlar için gerekli ekipman satın alınması da destek kapsamına alındı. Kırsal turizm alt tedbirinde, turizm işletme belgesi yatırımın sonunda alınacaktır. IPARD Programı uygulama süresince her bir faydalanıcının kullanabileceği toplam uygun yatırım tutarı 400 bin Euro'dan 500 bin Euro'ya yükseltildi. Süs bitkilerinde sera yapımı destek kapsamında iken yapılan değişiklikle tıbbı aromatik bitkilerin de seralarda yetiştirilmesi destek kapsamına alındı. Konaklama tesislerinin yatırımın sonunda 25 yatak kapasitesine sahip olması kriteri '25 oda' olarak değiştirildi. Yine yerel tarım ve gıda ürünleri listesi revize edildi ve Yozgat’ta 19 adet olan yerel ürün listesi geliştirilerek düzenlenmiş ve 61 adet ana başlıkta proje alınabilecek şekilde zenginleştirilmiştir." CİHAN

Yorumlar