Ünye’de iş sağlığı ve güvenliği yaygınlaştırılamadı

İnşaat Mühendisi ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Alperen Arpacıoğlu, ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun düzgün olarak yaygınlaştırılamadığını, çok büyük belirsizliklerin olduğunu, kanunun aşama aşama yürürlüğe...

Google Haberlere Abone ol
Ünye’de iş sağlığı ve güvenliği yaygınlaştırılamadı

İnşaat Mühendisi ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Alperen Arpacıoğlu, ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun düzgün olarak yaygınlaştırılamadığını, çok büyük belirsizliklerin olduğunu, kanunun aşama aşama yürürlüğe girmesiyle bazı kanunların ertelenmesi, tamamen ertelendiği imajını oluşturduğunu söyledi.

Ünye’de de iş sağlığı ve güvenliği kanununun düzgün olarak yaygınlaştırılamadığını belirten Arpacıoğlu, "Çok büyük belirsizlikler var. Kanunun aşama aşama yürürlüğe girmesi bazı kanunların ertelenmesi, tamamen ertelendiği imajını oluşturdu. İş sağlığı ve güvenliği kanunu esasında maden ocakları ve inşaat işleri için ön temel alınarak çıkarılmış bir kanundur. Çünkü insanlarımızın hayatları en fazla bu tür meslek gruplarında maalesef tehlikededir. Ünye’ye bakarsak şöyle bir eksiklik var. İnşaat işlerini yapan müteahhitlere, mühendislere maalesef çok düşük fiyatlar teklif edildiği için genelde bu işlerin üzerine düşülmüyor. Tabi bu konuya önem verenler azda olsa var. Genelde şöyle bir düşünce söz konusu; 'Şantiye şeflerimiz var' Bu yanlış bir düşüncedir. Şantiye şefinin sorumluğu, yapının imar planına göre yapımının takibini gerçekleştirmektir. Bunun dışında şantiye şefine sorumluk verilmiş olsa bile kanun gereği İş Sağlığı ve Güvenliği sorumluluğu işverene aittir. İş sağlığı ve iş güvenliği konusun da tabi ki işveren gerekli önlemleri almak zorunda fakat bu noktada söz konusu sorumluluk sadece işverene ait değil, çalışanlara da büyük sorumluluk düşmekte. Bu konuda çalışanların da duyarlı olması, çalışanlara yardımcı olmaları gerekmektedir. 'Bana bir şey olmaz' düşüncesi 'ben yıllardır bu işi yapıyorum' gibi düşünceler çok yanlıştır. Böyle bir düşünceyle hareket edip bir anlık dalgınlık hayat karartabilir. Bu konu da tekrar söylüyorum çalışanların dikkatli ve duyarlı olmaları gerekmektedir.”

İş güvenliğinin bulunmadığı yerlerde işçilerin iş yapmaktan kaçınabileceğini vurgulayan Arpacıoğlu, "Bu durumu il ve bölge müdürlüklerine, Çalışma Bakanlığına bildirimde bulunabilirler. Tabi bundan önce işverenle bu konuyu konuşmaları gerekmektedir. Sonuç olarak işçiler bu konuda kanuni olarak da korunmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar