Ünlü yazar Türkali hayatını kaybetti

Asıl adı Abdülkadir Pirhasan olan ünlü romancı Vedat Türkali 97 yaşında hayatını kaybetti

Google Haberlere Abone ol
Ünlü yazar Türkali hayatını kaybetti
Eski siyasetçi, yazar, senarist ve romancı Vedat Türkali (Abdülkadir Pirhasan) 97 yaşında hayatını kaybetti. Kızı Deniz Türkali, Twitter hesabından ''Babamı Vedat Türkali'yi kaybettik'' açıklamasıyla acı haberi duyurdu.

Türkali, rahatsızlığı nedeniyle 27 Ağustos cumartesi günü Yalova Devlet Hastanesine getirildi.
Çoklu organ yetmezliği bulunan Türkali, tedavi gördüğü hastanede bu sabah hayatını kaybetti.

Türk edebiyatına çeşitli eserler kazandıran Türkali, gençliğinde siyasi nedenlerle tutuklanmıştı; daha sonra ise TKP üyeliği ve DEHAP'dan adaylığıyla siyasete aktif olarak katılmıştı.

VEDAT TÜRKALİ KİMDİR

Asıl adı önce Abdülkadir Demirkan daha sonra da Abdülkadir Pirhasan olarak değiştirilen Vedat Türkali, kamuoyunda bilinen ismini sadece romanlarında kullanmıştı. Türkali, 13 Mayıs 1919 Samsun'da dünyaya geldi. Senarist, şair ve romancı olan Türkali, liseyi Samsun Lisesi'nde okuduktan sonra 1942 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Aynı yıl eşi Merih Pirhasan'la evlendi. 

Maltepe Askeri Lisesi ve Kuleli Askeri Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra 1951'de siyasi eylemleri sebebiyle tutuklandı. 9 yıl ceza aldı, 7 yıl sonunda koşullu olarak serbest kaldı. 

Gar Yayınları'nı Rıfat Ilgaz ile kurduktan sonra, 1960'ta Dolandırıcılar Şahı ile senaristliğe başladı. Senaristliğine devam eden Türkali, 1965'te yönetmenliği denedi. 

ESKİ TKP VE DEHAP'LI

Bir Gün Tek Başına ve Mavi Karanlık gibi romanları Türk edebiyatının önemli eserleri arasına girdi; daha sonra da Yeşilçam Dedikleri Türkiye ve Tek Kişilik Ölüm romanlarını da yazdı. 
Mihri Belli'nin yakın arkadaşı ve Atıf Yılmaz'ın arkadaşı ve akrabasıdır. TKP'nin eski üyelerindendir. 2002 seçimlerinde DEHAP'dan aday olarak aktif siyasete atılmıştı.

Yorumlar