Üniversiteli Tuğba'nın go-kart pistindeki ölümünde işletmeciler asli kusurlu

Sakarya'da go-kart pistinde kaşkolunun karting aracının aksına dolanması sonucu başı koparak ölen üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan'ın ölümüyle ilgili mahkemenin görüşüne başvurduğu bilirkişi heyeti, pistin işletmecilerini asli kusurlu...

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteli Tuğba'nın go-kart pistindeki ölümünde işletmeciler asli kusurlu

Sakarya'da go-kart pistinde kaşkolunun karting aracının aksına dolanması sonucu başı koparak ölen üniversite öğrencisi Tuğba Erdoğan'ın ölümüyle ilgili mahkemenin görüşüne başvurduğu bilirkişi heyeti, pistin işletmecilerini asli kusurlu buldu. Ölen gence tali kusur veren bilirkişi heyeti, belediye görevlilerinin cezai açıdan sorumluluklarının bulunmadığı yönünde rapor verdi.

Adapazarı ilçesinde geçen yıl 7 Şubat'ta bir alışveriş merkezinin otoparkında bulunan go-kart pistinde kaşkolunun karting aracının aksına dolanması sonucu başı kopan Tuğba Erdoğan'ın ölümüyle ilgili pistin işletmecisi Y.M., kardeşi Ö.M. ile Adapazarı Belediyesi yetkilileri H.Ş., Y.E., A.T., Ö.T., A.K. ve M.İ'nin yargılandığı davanın görülmesine Sakarya 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Tutuksuz sanıkların katılmadığı duruşmaya pistin işletmecilerinin avukatı ile belediye görevlilerinin avukatı hazır bulundu.

Mahkemenin talebi doğrultusunda Ankara'da emekli iş güvenliği başmüfettişi emekli iş güvenliği uzmanı, makine mühendisi ile yüksek mühendis iş güvenliği uzmandan oluşan bilirkişi heyeti raporunu mahkemeye sundu.

Raporda uzun saç, kaşkol, atkı, şal ve kravat benzeri kıyafetlerin sürücünün hemen arkasında yer alan motor gücünü tekerleklere ileten aks miline dolanması ihtimalinin mevcut olmasının işletmenin kusuru olduğu belirtildi.

Uzun şalıyla maktulü go-kart aracına bindiren sanık Ö.M'nin olayda kusurunun mevcut olduğu kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi; "Pistteki karting araçlarını güvenli ve tehlikesiz hale getirmeyen iş yeri sahibi Y.M'nin de kusuru mevcuttur. Uzun kaşkol kullanan Tuğba Erdoğan, kullandığı kaşkolunu karting aracının arka tekerlerini çalıştıran aks millerine sarılarak dolanmasına sebebiyet vermekten kusurludur. Piste ruhsat veren belediye görevlilerinin cezai sorumluluk açısından kusurları yoktur. Olayın pistin ruhsatlı olup olmaması ile ilgisi ve ililiyet bağı bulunmamaktadır. Ruhsatlandırma olayı hukuki bir sorumluluktur."

Olayın meydana gelmesinde maktulün ikinci derece de tali kusurlu olduğunun belirtildiği raporda, pistin işletmecisi Y.M. ile kardeşi Ö.M.'nin birinci derecede asli kusurlu oldukları ifade edildi.

Pistin işletmecileri olan sanıkların avukatı, bilirkişi raporunu kabul etmediklerini söyledi. Davanın başından beri yanlış yürüdüğünü savunan avukat, ölüme maktulün aracına çarptığı öne sürülen ve mahkemede tanık sıfatıyla dinlenen kişinin olduğunu iddia etti.

Avukatlar bilirişi raporuna karşı görüşlerini belirtmeleri için süre talebinde bulundu.

Mahkeme, duruşmayı sanık avukatlarının bilirişi raporuna karşı görüşlerini sunmaları için duruşmayı erteledi.

Öte yandan soruşturma safhasında savcının Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu'nun (TOSFED) önerisi üzerine bilirkişi olarak atadığı uzman Ethem Genim'in hazırladığı raporda da pistin işletmecisi ve görevlendirdiği kişilerin Erdoğan'ın kaşkolu ile gokarta binmemesi yönünde bir uyarıda bulunmamaları sebebiyle asli kusurlu oldukları belirtilmişti.

'Taksirle ölüme neden olma' suçlamasıyla yargılanan sanıkların üç yıldan altı yıla kadar hapsi isteniyor. CİHAN

Yorumlar