Üniversiteli öğrencilere ‘iş bulma becerileri’ semineri verildi

Çalışma ve İş Kurumu Muş İl Müdürlüğü Uzmanları, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik ‘iş bulma becerileri’ adı altında bir seminer verdi. Sosyal Programlar yerleşkesi konferans salonunda verilen...

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteli öğrencilere ‘iş bulma becerileri’ semineri verildi

Çalışma ve İş Kurumu Muş İl Müdürlüğü Uzmanları, Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Meslek Yüksekokulu öğrencilerine yönelik ‘iş bulma becerileri’ adı altında bir seminer verdi. Sosyal Programlar yerleşkesi konferans salonunda verilen seminere İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mustafa Sönmez, İş ve Meslek Danışmanı Muzaffer Silinsin, Öğretim Görevlileri ve çok sayıda üniversiteli öğrenci katıldı.

Üniversite öğrencilerinin mezun olduktan sonra özel sektör ve kamu kurumlarında çalışmak yapacağı iş başvurularında kendilerine yardımcı olmak için bu semineri düzenlediklerini ifade eden İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mustafa Sönmez, iş ararken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylı bilgiler verdiklerini söyledi.

“İŞ ARAMA SÜRCİNİN ÇOK İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”

Özel sektör ve kamu kurumlarında personel alımlarında özellikle mülakatlarda dikkat edilmesi gereken hususların önemli olduğunu ve kendini ifade etme becerisinin oluşmasına dikkat çeken İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mustafa Sönmez, verilen seminer ile ilgili şunları söyledi: “Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ister istemez iş ve çalışma kanallarına bağlayacaklardır. Bu iş arama serüveni özel sektörde değil kamuda da özellikle gittiği zaman nasıl öz geçmişini hazırlar, hangi kanalları araması gerekiyor, özel sektörde nelere dikkat etmesi gerekiyor, görüşme esnasında tavır ve davranışları, beden dilini nasıl kullanması gerekiyor. Aynı zamanda kamu kurumlarında da bazen mülakatlar oluyor o mülakatlara da dikkat etmesi gerekiyor. Genelde böyle şeyler hazırlayacağız öğrencilere bu yönde bir sunum hazırladık.”

“İş ararken kendi özelliği ve işteki niteliği aradığı zaman bir farkındalık yaratacak ve bir adım önde hareket edecektir.” diye ifade eden Sönmez, “Yani neyi, nasıl araması gerektiğinin farkındalığını yaratacak. Hepimiz öğrenciydik mezun olduk yada iş aradık, bunları bilmediğiniz zaman iş arama kanallarına aktif bir şekilde katılamıyorsun ama bildiğin zaman en azından ben işte iş arama şeklimi değiştireyim, düzelteyim. Çünkü insan kendini vazgeçilmez zanneder ama işveren için öyle değildir.” dedi.

“TÜRKİYE’DE EN BÜYÜK SIKINTI MESLEKSİZLİKTİR”

Üniversiteli öğrencilerin mezun olduğu bölümlerde ki meslek grubunda uzmanlaşması gerektiğinin altını çizen İş ve Meslek Danışmanı Muzaffer Silinsin ise “Amacımız Türkiye'de iş yaşamı ve işe başvurma yaşamı zor olmuştur. Herkes şunu zanneder; herhangi bir üniversiteden mezun olduğumuz zaman biz bir iş bulacağız ve bir yere yerleşeceğiz diye.' Aslında Türkiye’nin en büyük sıkıntısı meslek sıkıntısıdır. Her insan belli bir bölümü bitirdikten sonra ‘işte ben çok çabuk iş bulurum’ mantığıyla hareket ediyor. Ama şunu biz biliyoruz ki büyük sıkıntı mesleksizlik. Adam bilgisayar bölümü, bilgisayar programcılığı bölümünü bitiriyor ama işveren yarın yanına çağırdığında şu programı biliyor musun? Yok. Şu programı biliyor musun? Yok. Bilgisayar mezunu ama maalesef kendi bölümüyle ilgili hiçbir niteliğe sahip değil. Biz şunun farkındalığını yaratmaya çalışacağız, ne olursan ol bölümünü bitirdiğin zaman kendi bölümünde çok donanımlı olman lazım. Bu yeterli mi acaba kesinlikle yeterli değildir. Donanımla olmakla beraber bir işverenle görüştüğün zaman o işverenin iş arama becerisiyle ilgili iş arama sürecinde nelere dikkat etmesi gerekiyor, bunları da bilmesi lazım. Ama maalesef çoğu arkadaşımız bunun farkında değiller, iş ararken ne yapması gerektiğini bu anlamda biz öğrencilere bu anlamda yardımcı ve faydalı olmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar