Üniversiteli öğrenciler ebru ile hayallerini suya çiziyor

Sinop Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ebru ve Sanat Kulübü, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarından ebru sanatını yaşatmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteli öğrenciler ebru ile hayallerini suya çiziyor

Sinop Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Ebru ve Sanat Kulübü, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel Türk sanatlarından ebru sanatını yaşatmaya devam ediyor. Dört yıldır ebru sanatının inceliklerini öğrenen öğrenciler, hayallerini suya çiziyor.

Osmanlı’dan günümüze kadar gelen ebru sanatının yaşatılması için üniversite bünyesinde açılan kurs, öğrencilerden büyük ilgi görüyor. Eğitim Fakültesi Uygulama Laboratuvarı'nda Öğretim Görevlisi ve Ebru ve Sanat Kulübü Akademik Danışmanı Ceren Demiralp öncülüğünde verilen kurslara, 25 öğrenci katılıyor. Her cumartesi verilen derslerde ebru sanatının inceliklerini öğrenen kursiyerler, hayallerini suya çiziyor.

Kulüp hakkında bilgi veren Öğretim Görevlisi Ceren Demiralp, Ebru ve Sanat Kulübü olarak Sinop’ta bir ilke imza attıklarını ifade etti. Demiralp, ilk kez üniversitede doğal ebru sanatını uyguladıklarını söyleyerek, son bir yıldır kimyasallar yerine doğal malzemelerle sanatı icra ettiklerini dile getirdi.

Kursa gelen öğrenciler de ebru sanatını yaşatmaktan oldukça memnun olduklarını söyledi. Eğitim Fakültesi Okul Öncesi 3. sınıf öğrencisi Ebru ve Sanat Kulübü Başkanı Gülcan Korkmaz doğal ebruyu gençlerin de yapabileceğini herkese göstermek istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Ebru sanatı Osmanlı'dan beri ülkemizde çok fazla uygulanıyordu. Fakat 20. yüzyılın başlarında bu sanatı yapanlar azaldı. Sanatı tekrar canlandırmak biz gençlere düşüyor. Bunun için de Ebru ve Sanat Kulübü olarak Sinop Üniversitesi'nde varlığımızı devam ettiriyoruz. Kulüp başkanı olarak ve başkan yardımcımızla birlikte Antalya’daki 4. Uluslararası Ebru Yarışması'na da katılacağız. Üniversitemizi orada da temsil etmek istiyoruz. Ebru çok sabır gerektiren bir sanat. İnsanları dinginleştiriyor. Hatta bazı zamanlarda terapi olarak bile kullanılmış. Bu yüzden ebru teknesinin başına geçtiğinde insanlar genelde çok sakinleşirler ve çok hafifleşmiş hissederler. Bu açıdan da ebru sanatını tavsiye ederim.” CİHAN

Yorumlar