Üniversitelerle savaş sanayi arasındaki bağ düşünüldüğünden daha fazla

Almanya'da niversitelerle savaş sanayii arasındaki bağın düşünüldüğünden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Üniversitelerle savaş sanayi arasındaki bağ düşünüldüğünden daha fazla

Almanya'da niversitelerle savaş sanayii arasındaki bağın düşünüldüğünden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Sadece Aşağı Saksonya’da üniversite, yüksekokul ve araştırma enstitülerine 2000 ila 2013 yılları arasında 148 güvenlik ve askeri araştırma projesi verildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Aşağı Saksonya Bilim Bakanı Gabriele Heinen-Kljajic (Yeşiller), üniversiteler ve araştırma enstitüleriyle yaptıkları işbirliğiyle yüksek düzeyde şeffaflık oluşturduklarını belirtti. Şeffaflığın risk olsa bile tüm yapılan araştırmaları kapsaması gerektiğine işaret eden bakan,“Bu şekilde projeler üniversite içinde ve dışarıda incelenebilir, bireysel olarak etik değerlendirilebilir. Bu yapılırken de araştırmalara öğrenci ve doktora yapanların katılımı gözetilmeli. Ancak bir yüksekokul yaptığı araştırma projenin içeriği hakkında bilgi vermek istemiyorsa bunu kanıtlamalı. Demokraside kamu tarafından finanse edilen bir üniversitede kapalı kapılar arkasında araştırma yapmak uygun deği.l” şeklinde konuştu. Bakanlık, eyalette kamuya ait ve özel 64 üniversiteye mektup göndererek, bu tür bir araştırma projesi olup olmadığını sorarken, bakanlığa 21 üniversite ve araştırma merkezi cevap verdi.

Bunlardan 10 kamu üniversitesi projelerden 25,3 milyon Euro alırken, 11 özel araştırma enstitüsü ise 6 milyon Euro aldığını açıkladı. Geri kalan 43 üniversite ve araştırma enstitüsü ise böyle bir anlaşma olmadığını bildirdi. CİHAN

Yorumlar