Üniversitelerde yoklama kalkıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yüksekokullarla ilgili yeni yasa tasarısı tartışmalara sebep oldu.

Google Haberlere Abone ol
Üniversitelerde yoklama kalkıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yüksekokullarla ilgili yeni yasa tasarısı tartışmalara sebep oldu.

KRV Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı yüksekokul kurullarındaki görev ve yetkileri net şekilde belirlemek ve güçlendirmek istiyor. Bu bağlamda eyaletin yüksekokullarla daha fazla ortak çalışmalar yürütmesi, üniversite içi ve eyalet görevlileri tarafından yapılacak olan denetimlerin tek tip hale getirilmesi, üniversitelerin finanse edilmesinde stratejik bütçelenmenin uygulanması, öğrencilerin daha fazla söz sahibi olması ve idari makamlarda bayanlar için belirli kontenjan sunulması gibi değişiklikler yapılmak isteniyor. Bunların yanı sıra eğitim kalitesini arttırmak için üniversite eğitimlerini tamamlamış olan öğrencilerden de anket sunulması bekleniyor.

Öğrencilerin birçoğunu sevindirecek madde ise tasarıyla yoklamanın yasaklanması olacak. Şuan bazı derslerde öğrenciler bir derse girdiklerine dair imza atmaları gerekiyor. Böylece en az üç kere derse katılmayan bir öğrenci istikrarsızlıktan o dersten belge alamıyordu. Öğrenciler tarafından sıkça eleştirilen bu uygulamayı bakanlık staj, pratik ders veya benzer dersler haricinde ortadan kaldırmak istiyor. Bilim Bakanlığı’nın bu tasarıyla amacı gelecek yıllarda demografik gelişimle birlikte değişikliğe uğraması beklenen öğrenci sayılarına karşı tedbir ve önlemler geliştirmek. Yüksek okul kurulları, senato ve başkanlık arasında görev dağılımlarının net şekilde yapılmasıyla bunlar arasındaki ortak çalışmaların güçlendirilmesi, şeffaflıkla birlikte daha fazla katılımın sağlanması bekleniyor.

ÜNİVERSİTELER YASAYA KARŞI

Tasarının 2014 yılı başlarında KRV Meclis Genel Kurulu’na sunulması ve 2014/2015 kış döneminde yürürlülüğe girmesi amaçlanıyor, ancak üniversitelerin tasarının altına imza atmaktan kaçınması işi zorlaştırıyor. Geçtiğimiz haftalarda KRV’deki üniversitelerin rektörleri tarafından yapılan açıklamada bu tür kapsamlı bir yasa tasarısına gerek duyulmadığı belirtilmişti. Rektörler, tasarıyla birlikte üniversitelerin bilim özgürlüğünün kabul edilemez derecede kısıtlandığı kanısında. KRV’deki Sanayi ve Ticaret Odaları da tasarı hakkında şüphelerinin bulunduğunu açıkladı.

KRV Bilim ve Teknoloji Bakanı Svenja Schulze ise eyaletteki üniversitelerin son yıllarda otonom olma adına çok mesafe katettiklerini, bu otonominin de ellerinden alınmayacağını savunuyor. CİHAN

Yorumlar