Üniversiteler Yüksek Okul Tasarısı’na karşı birlik oldu

Yeni Yüksek Okul Yasa Tasarısı, Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde tartışmaları beraberinde getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteler Yüksek Okul Tasarısı’na karşı birlik oldu

Yeni Yüksek Okul Yasa Tasarısı, Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde tartışmaları beraberinde getirdi. KRV Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı yüksekokul kurullarındaki görev ve yetkileri net bir şekilde belirlemek ve güçlendirmek istiyor.

Bu bağlamda eyaletin yüksekokullarla daha fazla ortak çalışma yürütmesi, üniversite içi ve eyalet görevlileri tarafından yapılacak denetimlerin tek tip hale getirilmesi, üniversitelerin finanse edilmesinde stratejik bütçelenmenin uygulanması, öğrencilerin daha fazla söz sahibi olması ve idari makamlarda kadınlar için belirli sayıda kontenjan sunulması gibi değişiklikler yapmak istiyor.

Bunların yanı sıra eğitim kalitesini arttırmak için üniversite eğitimlerini tamamlamış olan öğrencilerin de ankete tabi tutulması bekleniyor. Tasarının içerisinde öğrencileri sevindirecek en önemli madde ise öğrenci yoklamasının tamamen kaldırılması. Böylece öğrencilerin bazı derslerde yaptıkları gibi, derse katıldıklarına dair imza atmaları gerekmeyecek.

Tasarının bugünlerde KRV Meclis Genel Kurulu’na sunulması ve 2014/2015 kış döneminde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak üniversiteler tasarıya karşı birlik oldu. Daha önce tasarının altına imza atmayacaklarını açıklayan üniversiteler, dün de eyalet parlamentosunda bir basın toplantısı düzenleyerek eleştirilerini yineledi.

Rektörler, tasarıyla birlikte üniversitelerin bilim özgürlüğünün kabul edilemez derecede kısıtlandığı kanısında. Muhalefet partileri de üniversitelere destek vererek kısıtlamaya karşı çıkıyor. Düsseldorf Üniversitesi'nde ise tasarıya yalnızca rektörlük değil, öğrenci birliği AStA da karşı çıktı.
CİHAN

Yorumlar