Üniversiteden diplomalı köy yumurtası

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Tavukçuluk ünitesinde köy usulü yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalar adeta kapışılıyor. Kapalı kümesler yerine açık alanda doğal şartlarla yetiştirilen tavukların yumurtaları görüntü...

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteden diplomalı köy yumurtası

Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Tavukçuluk ünitesinde köy usulü yetiştirilen tavuklardan elde edilen yumurtalar adeta kapışılıyor. Kapalı kümesler yerine açık alanda doğal şartlarla yetiştirilen tavukların yumurtaları görüntü ve lezzet olarak köy yumurtasını andırıyor. Yumurtalar kampüs içindeki satış noktalarında satışa sunuluyor. Açık alanda gezinen bin 350 tavuktan elde edilen bin 220 civarında yumurta erken saatlerde tükeniyor.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Orman, fakülteye bağlı tavukçuluk ünitesinde 21 binden fazla yumurta ve etlik tavuk beslediklerini açıkladı. Tavukçuluk çiftliğine ait tavukçuluk ünitesinin yumurtacı kümeslerinden birinde köy tavuğu ve yumurtası ürettiklerini belirten Orman, şunları söyledi: “Biz burada 5 kümesten ikisinde yumurta, üçünde de etli piliç üretimi yapıyoruz. Bu açık kümeste ise gezinen tavuklar barındırılıyor. Burada bin 350 gezinen tavuktan günlük yumurta üretimimiz yaklaşık bin 220 civarında. Biz gezinen tavuklarımızı normalin biraz dışında bazı yeşil yem desteği ile beslediğimiz için yumurtalarında gerek görsel gerekse lezzet olarak daha tatminkar sonuç elde edebiliyoruz.”

Diğer kümeste 4 bin yumurtacı tavuğu beslediklerini anlatan Abdulkadir Orman, şöyle konuştu: “Oradaki sistemimiz, şu anda ticari olarak en çok yetiştiriciliğinin yapıldığı kümes sistemi. Geride kalan üç kümesimizde 16 bin etlik pilicimiz bulunuyor. Bunları üretim sonunda anlaşmalı olduğumuz firmaya teslim ediyoruz ve bir kısmını da biz kendi satış merkezlerimizde satmak üzere alıyoruz.”

Fakülte tavukçuluk ünitesinde 4 kişinin çalıştığını anlatan Orman, ayrıca bazı öğrencilerin de part-time olarak özellikle hafta sonları birimde çalıştıklarını dile getirdi. Tavukçuluk ünitesinde ki açık kümeste köy tavuğu benzeri bir üretim yaptıklarını anlatan UÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulkadir Orman, sözlerini şöyle tamamladı: “Burada bir noktada diplomalı yumurta üretiyoruz diyebiliriz. Bizim 5 bin 350 tane iki farklı kümeste yumurtacı, 3 kümeste de 16 bin tane etlik pilicimiz var. Bu sayı mevsimler olarak değişiklik gösterebiliyor. Özellikle biz bu açık kümes tavukların beslenmesinde biraz ihtimam gösterdiğimiz için bunlara köy tavuğu demek de yanlış olmaz.” CİHAN

Yorumlar