Üniversite öğrencisi teleskop yaptı, gök cisimlerini inceliyor

Üniversite öğrencisi Koray Kentli, harçlıklarından biriktirdiği paralarla çocukluğunun hayali olan teleskop yaparak gök cisimlerini incelemeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Üniversite öğrencisi teleskop yaptı, gök cisimlerini inceliyor

Üniversite öğrencisi Koray Kentli, harçlıklarından biriktirdiği paralarla çocukluğunun hayali olan teleskop yaparak gök cisimlerini incelemeye başladı.

Uludağ Üniversitesi Elektronik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi olan Koray Kentli, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından organize edilen sergide kendi tasarladığı teleskopu beğeniye sundu. Küçüklükten beri astronomi merakı olduğunu belirten Kentli, “Bundan dolayı ben de bunu geliştirdim ve kendime el yapımı bir teleskop yaptım ve bununla gök cisimlerini inceliyorum. Teleskopun içindeki ana aynayı kendim ürettim, el yapımı ve hazır satılan teleskopların aynasından daha kaliteli.” dedi.

Koray Kentli, teleskopun kullanımını ise şöyle anlattı: “Bu teleskopu önce incelenecek olan gök cismine çeviriyoruz ve üzerinde ki göz merceği ile gök cismini inceliyoruz. Eğer netlik konusunda bozukluk varsa ayarlayabiliyoruz. Bununla gezeceği, ayı, güneşi ve galaksileri inceliyoruz. Ayrıca güneş filtresi ile güneşe bakıyoruz. Çünkü filtresiz bakarsak kör olabiliriz. Güneş filtresi güneş ışığının binde birini geçiriyor sadece ve bu da bizim gözümüzü koruyor ve bu şekilde güneşin üzerindeki lekeleri ve kapaklanmaları inceleyebiliyoruz.”

TELESKOP BİN LİRAYA MAL OLDU

Teleskopu ile uzak gök cisimlerinin fotoğraflarını çektiğinin altını çizen Kentli, “Bu teleskop ile gök cisimlerini inceliyorum ve özel fotoğraflar çekiyorum. Bu teleskop bana bin liraya mal oldu, öğrenciyim ve kendim yaptım. Eğer destek alabilirsem daha büyüğü ve güzelini yapmayı planlıyorum.” dedi.

Teleskopun en önemli parçası olan aynasını kendisi yaptığını anlatan Koray Kentli, şunları kaydetti: “Bu ayna 19 milimetrelik kalın cam, iki kalın camın arasına aşındırıcı koyarak ve parlatarak birbirine sürtüyoruz ve çukur ayna haline getiriyoruz. Bu da teleskopun işleyiş ve optiği ile alakalı, mesela gökyüzünden gelen foton aynaya çarpıyor ve aynadan odaklanıyor ve odaktan da gözümüze geliyor, biz de görmüş oluyoruz.”

Sonuçta teleskopun optik testlerini tamamlayan Kentli, güneş sisteminde ki çeşitli gökcisimlerini başarıyla fotoğrafladı. Projeye daha fazla Ar-Ge yatırımı yapılarak gökcisimlerinin takip edilmesiyle daha fazla veri toplanıp işlenebilecek. Ayrıca teleskop istenildiğinde savunma ve uzak alanında da kullanılabilecek.
CİHAN

Yorumlar