Üniversite öğrencisi hünnaplı ikramlık bitter ve sütlü çikolata üretti

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencisi Aytaç Dinçer, Öğretim Üyesi Doç.

Google Haberlere Abone ol
Üniversite öğrencisi hünnaplı ikramlık bitter ve sütlü çikolata üretti

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencisi Aytaç Dinçer, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Tokuşoğlu danışmanlığındaki tez projesi kapsamında, bir çikolata firmasının desteğiyle bileşiminde hünnap meyvesi ve şekerlemesi olan, ikramlık bitter ve sütlü çikolata üretti.

Hünnap katkılı çikolata ve kek ürünleri, Manisa Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi tarafından tanıtıldı. Çebi, Demirci ilçesinin en önemli ürünlerinden biri olan hünnapın çikolata ve kek bileşiminde değerlendirilmesinden son derece memnunluk duyduklarını söyledi. Doç. Dr. Tokuşoğlu ve öğrencilerine teşekkür ederek, “Demirci’de bugünkü üretim miktarımız 35 tondur. 20 bin civarında da ağaç varlığımız olup yeni fidanların dikimi her geçen gün artmaktadır. Bu ağaçların verime tam ulaşmasıyla birlikte üretimimiz 300 tonlara kadar çıkacaktır.” dedi. Hünnaplı çikolatayla ilgili olarak bundan sonraki aşamada Manisa markalı bir ürün oluşturulmasının uygunluğunu ifade eden İl Müdürü Çebi, Tokuşoğlu gözetiminde ilgili çikolata fabrikası ve Manisa Valiliği ile patent çalışması yapılacağını belirterek, bu konunun Manisa ürününe ve Demirci bölgesi yetiştiricisine önemli katma değer sağlayacağını bildirdi.

Hünnap meyvesinin, sert çekirdekli ve iri zeytin biçimli olduğunu anlatan Doç. Dr. Tokuşoğlu ise Demirci’nin önemli bir ürünü olan hünnapın yeşil olarak yetiştikten sonra olgunlaşınca kırmızımsı kızıla veya ve morumsu siyah renge döndüğünü söyledi. Pulp kısmının tatlı lezzetli, dış kabuk bölümünün derimsi ve ince olduğunu, son derece önemli besin bileşenlerini ihtiva ettiğini söyledi. Özlem Tokuşoğlu, hünnaplı çikolata üretimi basamaklarında, özellikle karıştırma ve konçlama işlemlerinin son ürüne etkisinin de incelendiği araştırmada, söz konusu fenolik antioksidan maddelerin önemli düzeyde korunduğuna dikkat çekti. Hünnaplı ikramlık çikolatanın raf ömrünün, normal ikramlık çikolataya göre daha uzun olduğunu da kaydeden Tokuşoğlu, daha geç eridiğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar