Üniversite öğrencilerinden şehitliklere ziyaret

Sinop Üniversitesi Sinema ve Kısa film Öğrenci Kulübü ile Sinop Şehit ve Gaziler Derneği iş birliği ile Eğitim Fakültesi öğrencileri merkezde bulunan şehitlikleri ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Üniversite öğrencilerinden şehitliklere ziyaret

Sinop Üniversitesi Sinema ve Kısa film Öğrenci Kulübü ile Sinop Şehit ve Gaziler Derneği iş birliği ile Eğitim Fakültesi öğrencileri merkezde bulunan şehitlikleri ziyaret etti.

Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri, ilk olarak Sinop Şehit ve Gaziler Derneği'ne geldi. Yaklaşık 50 kişiden oluşan öğrenci grubu dernek bürosunda Başkan Kıbrıs Gazisi Mehmet Özgen ile görüştü. Özgen burada öğrencilere şehit ve gazilik kavramlarını açıklayarak, şehit ve gazilerin canlarını ortaya koyarak yaptıkları fedakârlıklar sayesinde bugün rahat bir şekilde yaşadıklarını kaydetti. Mehmet Özgen, bir gazinin yapılamayan mezarına sahip çıkarak yapılmasını sağlayan öğrencilere de teşekkür etti.

Öğrenci kafilesi buradan iskeleye giderek, 30 Kasım 1853’te Sinop Limanı'nda Ruslarla yapılan deniz savaşında şehit düşen 2000 civarındaki kahraman anısına denize çelenk bıraktı. Seyit Bilal Camii bahçesinde bulunan Ermeni terörüne karşı başarıyla mücadele eden Şehit Van Valisi Ali Paşa da anıldı. Ali Paşa’nın hayatı hakkında öğrencileri bilgilendiren Sabri Boztepe, “Ali Paşa İstanbul’a gitmek üzere gizlice Batum’a geçti. Tam gemiye binmek üzereyken Alev Başyan isimli bir Ermeni terörist tarafından şehit edilince gemiye tabut içerisinde binebildi. O günün şartlarında gemi 15 günde ancak Sinop’a gelebildi. Aziz naaşı çürümeye başladığı için kaptan cenazeyi Sinop Limanı'na bırakmak zorunda kaldı. Sinoplular da aziz naaşı en değerli yerleri olan Seyit Bilal’de defnettiler. Van’da adına türkü yakılan, Koca bir mahalleye ve bir okula ismi verilen Vali Ali Paşa, 105 yıldan beri burada yatmaktadır. Artık o Sinop’un da valisidir ve Sinop–Van arasında bir gönül köprüsü oluşturmaktadır.” dedi.

Her iki şehit mezarının başında Fatihalar okuyarak karanfiller bırakan öğrenciler, Garnizon Şehitliği'ne geçti. Öğrenciler burada bulunan 7 şehidin mezarına ayrı ayrı karanfiller bıraktı, Fatihalar okudu. Duygu dolu anların yaşandığı bu ziyaret esnasında öğrenciler, Garnizon Şehitliği'nin yeniden düzenlenmesi için yapılan çalışmaları yerinde gördü.

Öğrenci kafilesi programın sonunda Sinop Deniz Şehitliği Anıtı'nı ziyaret etti. Deniz savaşında şehit düşen kahramanların toplu olarak bulunduğu ve Şehitler Günü için resmi törenlerin yapıldığı bu anıta çelenk sunuldu. CİHAN

Yorumlar