Üniversite öğrencileri uzaktan kumandalı eskavatör yaptı

Karabük Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destekleme Programı' kapsamında lisans bitirme tezi olarak, 'uzaktan kumandalı prototip eskavatör' yaptı. Projelerini tanıtan...

Google Haberlere Abone ol
Üniversite öğrencileri uzaktan kumandalı eskavatör yaptı

Karabük Üniversitesi öğrencileri TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destekleme Programı' kapsamında lisans bitirme tezi olarak, 'uzaktan kumandalı prototip eskavatör' yaptı.

Projelerini tanıtan Otomotiv Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ali Kafalı ve Makine Mühendisliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Musa Özyaman, "Yaptığımız projenin amacı, 'Prototip Ekskavatör Tasarım İmalat ve Analizi'nin gerçekleştirilerek, günümüzde var olan cihazların cihaz kontrolünü sinyalizasyon vasıtasıyla uzaktan kumanda ile kontrol ederek, cihazın riskli durumlarda can sağlığını korumaktır. Gerçeği 1/10 oranında küçültülerek uzaktan kumandalı hale getirildi cihazımız. Hidrolik sistemle çalışmakta, hidrolik sistem basıncı ise 10 bardır, kule dönüşü ile içerisinde bulunan fırça düzeneği sayesine 360 derece dönüş sağlayabilmektedir ve uzaktan kumanda ile yaklaşık 500 metre mesafeden kontrolü gerçekleştirilmektedir. Var olan kumanda orijinaline göre 8 kanal sistemine sahip 'Futaba F14' adlı kumandadır. Orijinal eskavatöre, yaptığımız bu sistemi kumanda edebiliriz. Böylece operatörün can sağlığını da korumuş oluruz. Bu zamana kadar var olan eskavatörlerde böyle bir durum söz konusu değildi ve cihazlar büyük zarar görmekteydi. Ürettiğimiz cihaz sayesinde olası tehlikelerden, bu zararların önlenebileceğini göstermiş olduk. Gerçekleştirmiş olduğumuz proje kapsamında desteklerini bizlerden esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Burhanettin Uysal olmak üzere tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ise "Öğrencilerimiz yine Karabük Üniversiteli olmanın farkını ortaya koyarak dünyada iş sağlığı ve güvenliğinin öneminin artığı bir zamanda örnek bir projeye imza atmış oldular. Sevgili öğrencilerimiz heyelan, deprem gibi tehlikeli durumlarda kullanılmak üzere TÜBİTAK'tan aldıkları destek sayesinde tamamen kendilerinin tasarladıkları uzaktan kumandalı prototip ekskavatör üretmiş olmaları çok önemlidir. Eğer bu tür araçların üretimi artırılacak olursa iş sağlığı ve güvenliğinin ihtiyaç duyulduğu zehirli gaz çıkan ve doğal afetlerin çok sık yaşandığı heyelan bölgelerinde bu tür aletlere çok fazla ihtiyaç olacaktır. Ben başarılarından dolayı değerli öğretim üyelerimiz Doç. Dr. Hüseyin Kurt ve Yrd. Doç. Dr. Selami Sağıroğlu'nu ve sevgili gençlerimizi kutlayarak, başarılarının devamını diliyorum." diye konuştu.

Ziyaret, cihazın çalıştırılarak Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal ve öğrenciler tarafından test edildi. CİHAN

Yorumlar