Üniversite öğrencileri akıllı telefon bağımlısı çıktı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok'un, 2013 yılı sonunda 20 milyona ulaşacağı tahmin edilen akıllı telefon kullanımıyla ilgili üniversite öğrencileri arasında yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaş.

Google Haberlere Abone ol
Üniversite öğrencileri akıllı telefon bağımlısı çıktı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok'un, 2013 yılı sonunda 20 milyona ulaşacağı tahmin edilen akıllı telefon kullanımıyla ilgili üniversite öğrencileri arasında yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmada; öğrencilerin yüzde 50’den fazlası akıllı telefonları günde 5 saatten fazla kullandığını, yüzde 60’ı da kendilerini telefon bağımlısı olarak algıladığını, yüzde 72’si telefonlarının ders çalıştıklarında dikkatlerini dağıttığını, yüzde 15’i akıllı telefonla ilgili kopya, aldatma, arkadaşlarının özel bilgilerini alma, hile gibi amaçlarla da kullandıklarını itiraf etti.

YANYANA OTURAN ÖĞRENCİLER MESAJLAŞARAK HABERLEŞİYOR

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, öğrencilerin sosyal ortamlarda bir araya geldiklerini fakat iletişim kurmadıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Yüzleri birbirlerine dönük otururlarken bile birbirleriyle konuşmuyorlar, sadece telefonlarıyla meşgul oluyorlar, hatta yan yana mesajlaşıyorlar. Bu kuşkusuz normal bir durum değil. Bazı kaynaklara göre geçen yıl Türkiye’de yaklaşık 15 milyon insan akılı telefon kullanıyordu. Bu yılın sonunda bu sayı 20 milyonu bulacak gibi görünüyor. Yani nüfusun yaklaşık yüzde 25’i akıllı telefon kullanıyor. Bu çok ciddi bir rakam. Akıllı telefon sayısı arttıkça, akılı telefon bağımlılığı da artıyor.”

ÖĞRENCİLER TELEFON BAĞIMLISI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)’nun yayınladığı en son rakamlara göre mobil internet kullanıcı sayısının 15 milyona, mobil internet kullanım miktarının ise 25 bin 67’ye yükseldiğini bildiren Tok, 2012 yılında ise kullanıcı sayısının yüzde 35’e, mobil internet kullanım oranının ise yüzde 71’e ulaştığını söyledi. Tok, “Araştırmaya katılan öğrenciler zamanlarının büyük bir kısmını telefonla meşgul olarak harcadıklarını ifade ediyor. Telefonun bağımlılık yaptığını, verimli çalışmayı olumsuz etkilediğini, bazılarının üzerinde ise kendilerini arkadaşlardan ve toplumdan soyutlanmış hissi belirdiği ortaya çıktı. Bu sonuçlardan yola çıkarak öğrencilerin başarısını, akıllı telefonların olumsuz yönde etki ettiğini söyleyebiliriz. Akıllı telefon kullanma süresi arttıkça, okul başarısını yani toplam not ortalamasının düştüğü görülüyor.” şeklinde konuştu.

KONSANTRASYON EKSİKLİĞİNE SEBEP OLUYOR

“Akıllı telefon bağımlılığının belirtilerden biri konsantrasyon eksikliğidir.” diyen Tok, “Bazı öğrenciler akıllı telefonların bilgisayar oyunlarından daha fazla bağımlılık yaptığını ifade ediyor. Araştırmaya katılanlar, akılı telefonların sınıfta, kütüphanede yatakta, yani kısaca kullanılmaması gereken yerlerde de kullandıklarını söylüyor. Bağımlılık haline gelen bu durumu öğrencilerin lehine çevirmek mümkün. Akıllı telefonların eğitimde kullanımı ile ilgili yurt dışında çalışmalar başlatılmış. Bu konuda da eğitimden sorumlu olanlar, telefonları yasaklama yerine bir eğitim aracı olarak nasıl kullanılması gerektiği üzerinde çalışabilir.” önerisinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar