Umreye gidecek engelli yolcu uçaktan indirildi

Türk Hava Yolları (THY) ile Medine’ye gitmek için engelli çocuğu ile Atatürk Havalimanı’na gelen Yılmaz ailesi, yanlarında 'uçuşa uygun portatif oksijen cihazı' olmasına rağmen uçaktan indirildiklerini ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Umreye gidecek engelli yolcu uçaktan indirildi

Türk Hava Yolları (THY) ile Medine’ye gitmek için engelli çocuğu ile Atatürk Havalimanı’na gelen Yılmaz ailesi, yanlarında 'uçuşa uygun portatif oksijen cihazı' olmasına rağmen uçaktan indirildiklerini ileri sürdü. İsviçre’den aynı cihazla farklı bir havayolu şirketiyle geldiklerini, herhangi bir engel çıkmadığını belirten Ayşe Yılmaz, yaşadıkları mağduriyetten dolayı THY'ye dava açacağını söyledi.

THY ise taşınabilir solunum cihazının uçak içinde taşınabilmesi için 48 saat önceden rezervasyon birimine bildirilmesi gerektiğini, bu yolcunun ise boarding sırasında bildirdiğinden sıkıntı yaşandığı açıkladı.

İsviçre’de yaşayan Yılmaz ailesi, fiziksel engelli Yasin Yılmaz (19) ve diğer çocuğu Yasemin Yılmaz’la birlikte umreye gitmek için Swiss Havayolları ile Atatürk Havalimanı’na geldi. Planlarına göre, İstanbul’dan aktarma yaparak THY ile Medine’ye gideceklerdi. Bilet işlemlerini gerçekleştiren aile uçağa bindi. Yanlarında portatif taşınabilir oksijen cihazı olduğunu belirten aile, uçaktan indirildiklerini ileri sürdü.

Ayşe Yılmaz, yaşananların THY personelinin yapmış olduğu bir hata sonucu olduğunu iddia etti. Yılmaz, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Check in yaptırmaya gittiğimizde ‘sizin tekerlekli sandalyeniz akülü, personel gelip almayacak’ dendi. O sırada ben bayana cihazımız, ilaçlarımız, sıvı maddelerimiz var dedim. Uçağa bildirilmemiş, uçağa alınırken de bizi gelip almadılar. Eşim, cihazın uçakta özellikle kullanılan bir cihaz olduğunu söyledi. Raporlarımız her şeyimiz olduğu halde resmen bizi uçaktan attılar. Seviyesizce, saygısızca ‘pilot gelmeden bu uçaktan inmem’ dediğim halde bizi resmen attılar. Basından haberleri olduğu an, yetkilileri göreve geldi. Bunu doğru bulmuyorum.”

"THY'YE DAVA AÇACAĞIM"

Ayşe yılmaz, “Bunun hesabını kim verecek. Mutlaka dava açacağım. Ben mağdur kaldım, kendimi savunuyorum ama kendisini savunamayan o kadar insanımız var ki. Kimse bunun altında ezilmesin. Biz yeterince ne şartlar, zorluklar altında buraya geliyoruz diye uğraşıyoruz, onlar daha çok zorlaştırıyorlar, helal olsun.” diye karşılık verdi.

Kızı Yasemin Yılmaz ise check-in işlemini yapan personel bunu bildirmediği için cihazı uçağa kabul etmediklerini ileri sürdü. Kardeşi Yasin için özel rapor istendiğini aktaran Yılmaz, “Raporu da sadece uçuş izni olarak alındı. Madem bu çocuğun uçuş izni yok, bu çocuk İsviçre’den Türkiye’ye kadar nasıl uçtu? Kanatlanıp uçmadı ya. Swiss Havayolları ile geldik herhangi bir sorun yaşamadık.” dedi.

“Biletinizi alırken durumunuzu söylediniz mi?” sorusuna baba Ertan Yılmaz da “Tur şirketine bildirdik. Herhalde onlar THY’ye bildirmedi. Tur şirketi bildirmemiş herhalde. Swiss Havayolları ile de geldik, hiçbir sıkıntı yaşamadık. Sadece Türk uçaklarında bu sorunu yaşıyoruz. Bu cihazlar sadece uçaklar için alındı. Uçak dışında herhangi bir sorun yaşamadık.” diye karşılık verdi.

THY: CİHAZ 48 SAAT ÖNCEDEN BİLDİRİLMELİ

THY yetkilileri ise konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Taşınabilir solunum cihazı uçak içinde taşınabilmesi için 48 saat önceden rezervasyon birimine bildirilmesi gerekmektedir. Bu yolcumuz boarding sırasında bildirdiğinden bir sıkıntı yaşanmıştır. Yolcularımız, dün otele alınarak ağırlanmıştır, bugün upgrade edilerek sorunsuz bir şekilde gönderiliyor.”


CİHAN

Yorumlar