Umreden dönen Aleviler: Organizasyon toplumsal barışa büyük bir katkıdır

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle umreye giden kafilede yer alan Adana’daki Alevi vatandaşlar ile kanaat önderleri, Vali Hüseyin Avni Coş’u makamında ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Umreden dönen Aleviler: Organizasyon toplumsal barışa büyük bir katkıdır

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle umreye giden kafilede yer alan Adana’daki Alevi vatandaşlar ile kanaat önderleri, Vali Hüseyin Avni Coş’u makamında ziyaret etti. Akkapı Kültür Yardımlaşma ve Eğitim Derneği Başkanı Haşim Turaçtemur önderliğindeki heyet, Coş’a kutsal topraklardan getirilen hurma ve tespih hediye etti.

Toplumda birleştirici değerlerin çok fazla olduğuna işaret eden Vali Coş, “Alevi kardeşlerimiz de muhakki ki imkanları müsait olduğunda (kutsal topraklara) giderler. Bu programın en önemli faydalarından biri bu konuda toplumda bir kısım eksik bilgilerin tamamlanması ve bu husustaki yanlışlıkların ortadan kaldırılmasına hizmet etmesidir. Toplumumuz bütün etnik kökenleri, mezhepleri, farklı kültür gruplarıyla bir bütün olarak yüzyıllardır bu coğrafyada yaşıyor. Yine yaşamaya devam edeceğiz.” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa düzenlediği programa Adana’dan gerçekleşen katılımdan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Coş, “Kendilerine hoş geldin; Allah kabul etsin, diyoruz. Allah hepimize nasip etsin.” diye konuştu.

Alevi inanç önderi Mehmet Altınpınar ise umre organizasyonun toplum barışı adına sağlıklı bir hareket olduğunu dile getirdi. Beytullah ile birlikte özellikle Alevilerin hassasiyet gösterdiği İmam–ı Ali ve Hz. Hüseyin’in makamlarının ziyaret edilmesinin ayrı bir duygu olduğunu anlatan Altınpınar, “Bu organizasyonun ardında bir art niyet yok. Tamamen bir ihlas ve samimiyet vardır. Buna kalben inanıyorum. Fakat buradan söylemeden edemeyeceğim: Tabi kî bu toplum barışına büyük bir katkıdır. Bugüne kadar maalesef hep bir ayrımcılık söz konusu olmuş. Eminim bu bir ilk adımdır.” şeklinde konuştu. Alevilerin yıllarca bekleyen sorunlarının bulunduğuna dikkat çeken Altınpınar, cemevlerinin tanınması ve inanç önderlerinin yasal bir statüye kavuşturulması gerektiğini belirtti. Alevi açılımı hususunda hükümeti “ağır davranmakla” eleştiren Altınpınar, “Her ne hikmetse Alevi açılımı noktasında bir arpa boyu yol alınmadı. Ne hikmetse bilmiyorum. Eski bakanımız Faruk Çelik ile Alevi Çalıştaylarında birkaç kez bir araya geldik. Henüz daha bekliyoruz. Çok güzel bir seyahat oldu. Ben daha önce üç dört kez o mukaddes mekânlara gittim. Ama gitmeyen arkadaşlarımız var. Onlara da bir ışık olmuştur.” açıklamasını yaptı. Ziyarette, umreden dönen dernek üyeleri Ali Altınbağ, Mahmut Yüksekdağ, Cebrail Uskaner de hazır bulundu. CİHAN

Yorumlar