Ulutaşdemir: İş güvenliği, madencilik sektörü için hayati önem taşıyor

Son yıllarda madencilik alanında yaşanan iş kazalarında artış olduğunu belirten Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Ağır çalışma koşullarına sahip sektörler gibi iş güvenliği,...

Google Haberlere Abone ol
Ulutaşdemir: İş güvenliği, madencilik sektörü için hayati önem taşıyor

Son yıllarda madencilik alanında yaşanan iş kazalarında artış olduğunu belirten Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, “Ağır çalışma koşullarına sahip sektörler gibi iş güvenliği, madencilik sektörü için de olmazsa olmazdır.” dedi.

İş güvenliğinin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Nilgün Ulutaşdemir, madenciliğin çalışma şartlarının zorluğuna dikkat çekerek, “Bu nedenle bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetim gerektiren çok zorlu ve riskli bir işkoludur. Bu yüzden diğer ağır çalışma koşullarına sahip sektörler gibi iş güvenliği madencilik sektörü için de olmazsa olmazdır.” diye konuştu.

Son yıllarda yaşanan kazalara değinen Ulutaşdemir, “Maden Mühendisleri Odası kayıtlarına göre, Türkiye’de 2008 yılında 43 maden çalışanı iş kazası sonucu hayatını kaybetmişken, 2009 yılında bu sayı 92`ye çıkmıştır. 2010’da 105 işçi, 2011’de 77 işçi, 2012’de 61 işçi, 2013 yılında ise 68 işçi maden kazalarında yaşamını yitirmiştir.” bilgisini verdi.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının, iş yerleri için önemli bir danışman olduğunu belirten Ulutaşdemir, güvenli bir çalışma ortamı hazırlayarak, iş kazalarının asgariye indirilebileceğini ifade etti. Uzmanların verecekleri eğitimle, ölümle sonuçlanabilecek kazaların önüne geçilebileceğine dikkat çeken Ulutaşdemir, kazalar olduktan sonra alınan önlemlerin hiç öneminin kalmadığını vurguladı. Madenlerin sadece belli dönemlerde değil, her zaman denetlenmesi gerektiğini hatırlatan Ulutaşdemir, şöyle dedi: “Tüm iş yerleri, kanunun gerektirdiği iş sağlığı ve güvenliği konusunda elemanlar yetiştirmeli ya da bu alanlarda dışarıdan danışmanlık almalıdır.” CİHAN

Yorumlar