Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde değişen dünyada Türkiye konuşuldu

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Sosyal, Ekonomik ve Politikalar Araştırmalar Merkezi (SEPAM) tarafından Değişen Küresel Dengeler ve Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda uluslararası alanda...

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde değişen dünyada Türkiye konuşuldu

Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ), Sosyal, Ekonomik ve Politikalar Araştırmalar Merkezi (SEPAM) tarafından Değişen Küresel Dengeler ve Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda uluslararası alanda yaşanan siyasi değişimlerle ilgili sunumlar gerçekleştirildi. Türkiye’nin değişimler karşısında yaşadığı durum değerlendirildi.

Açılış konuşmasını yapan SEPAM Direktörü Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, alanında uzman kişilerle Türkiye’nin küresel dengelerin değişmesi ve gelişmesi sonucunda geldiği nokta hakkında bilgilendirmeler yapılacağını ifade etti. UAÜ Rektörü Cihat Göktepe ise böyle bir programa ve alanında uzman akademisyenlere ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduklarını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından ilk oturum Prof. Dr. Tarık Oğuzlu modertörlüğünde yapıldı. Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlter Turan değişen dünya düzeni hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Turan, mevcut şartlarda kutuplaşmanın mümkün olmadığını belirtti. Yeni dünya düzeninde bölgesel birliklerin de zayıfladığını sözlerine ekledi.

Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr Ersin Kalaycıoğlu, Türkiye’nin içsel dönüşümü ve küresel trendlere uyum sorunu konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kalaycıoğlu konuşmasında demokrasi ve iktisadi kalkınmanın birbirine ilintili olduğunu kaydetti. Demokrasinin olmadığı bir ülkede ekonomik gelişmelerin devam etmesinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Oturumun son konuşmasında Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr Ersel Aydınlı Türk dış politikasında yerellik, bölgeselcilik ve evrenselcilik tartışmaları konusunda fikirlerini dile getirdi. Aydınlı, Türkiye’nin uluslar arasındaki ilgisinde bir kayma durumu söz konusu olduğunu anlattı. Türkiye’nin Avrupa ile temaslarını eskiye nazaran azalttığının altını çizdi.

Programın ikinci oturumunda Ukrayna krizi ve Batı – Rusya ilişkileri bağlamında Türk dış politikası ele alınacak. Ayrıca günün sonunda Arap Baharı sonrası Ortadoğu’da değişen dengeler ve Türk dış politikası konusu konuşulacak.

CİHAN

Yorumlar