Uluslararası Ahilik Yarışması'na 95 başvuru

Ahi Evran Üniversitesi’ne bağlı Kırşehir Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Ahilik teşkilatının tanıtılması için başlatılan uluslararası tiyatro ve senaryo yarışmasına 95 yazarın eserleriyle...

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Ahilik Yarışması'na 95 başvuru

Ahi Evran Üniversitesi’ne bağlı Kırşehir Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Ahilik teşkilatının tanıtılması için başlatılan uluslararası tiyatro ve senaryo yarışmasına 95 yazarın eserleriyle başvurduğunu söyledi.

Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Ceylan, yapılan basın toplantısında Ahiliğin bütün insanlığa anlatılması amacıyla bu yıl Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (İLESAM) desteleriyle yarışma düzenlediklerini dile getirdi. Yarışmanın uluslararası ve alanın da tiyatro ve senaryo üzerine olduğunu ifade eden Ceylan, yarışmaya her iki dalda da büyük bir ilginin olduğunu belirtti. Ceylan, “54'ü senaryo, 41'i tiyatro olmak üzere 95 yazarın eserleriyle müracaat edildi. Tiyatro ve senaryo eserlerini aralarında uzman kişilerin olduğu jüri üyeleri tarafından değerlendirmeye alınacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Ahilik Kutlamaları Merkez Kurulu'nun kararıyla uluslararası ödüllü tiyatro ve senaryo eseri yarışması düzenlendi. Birinciye 30 bin, ikinciye 20 bin, üçüncüye ise 10 bin lira ödül verilecek. Beklentimizin üzerinde rekor seviyede bir katılım oldu. 54'ü senaryo, 41'i tiyatro olmak üzere 95 yazar katıldı. Senaryolar yönetmen Osman Sınav, tiyatro eserleri ise sanatçı Semih Sergen başkanlığındaki uzman bir ekip tarafından değerlendirildikten sonra eylül ayında Ahilik kutlamalarında ödülleri verilecek. Böylece biz kültür ve sanat dünyamıza Ahilikle ilgili 95 eseri kazandırmış olacağız.” dedi.

Ahiliğin 13. yüzyılda Kırşehir'de ortaya çıktığını önce Selçuklu ve daha da sonra Osmanlı coğrafyasında etkili olduğunu dünyevi ve uhrevi bir sistem olduğunu belirten Ceylan, idari, siyasi, ekonomik, kültürel, dini ve tasavvufi alanda bütün Osmanlı coğrafyasını etkilediğini de dile getirdi.

CİHAN

Yorumlar