Uluslararası Af Örgütü, Okmeydanı için tarafsız soruşturma çağrısı yaptı

Uluslararası Af Örgütü, Okmeydanı’nda yaşanan Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz'ın ölümlerinin nedenleri ve durumlarıyla ilgili bağımsız ve tarafsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Örgüt, “Olayların ardından güç kullanımı...

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Af Örgütü, Okmeydanı için tarafsız soruşturma çağrısı yaptı

Uluslararası Af Örgütü, Okmeydanı’nda yaşanan Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz'ın ölümlerinin nedenleri ve durumlarıyla ilgili bağımsız ve tarafsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Örgüt, “Olayların ardından güç kullanımı uluslararası insan hakları standartlarında olmalı. Aynı zamanda göstericilerin de şiddet olaylarına karışmamalı.” dedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye ofisinden yapılan açıklamada, Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz ölümlerinin 22 Mayıs'ta gençlerle polis arasındaki çatışmaları ardından yaşandığı belirtildi. Uğur Kurt'un Okmeydanı'ndaki Cemevi'nde saat 11.30 sularında bir cenazeye katıldığı sırada kafasından vurulduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi. “Otopsi raporu kurşun yarasını doğruladı ve bulunan mermi çekirdeği muhtemelen 9mm idi. Elde edilen veriler, Kurt’un polis kurşunu ile vurulduğu ifadeleri ile tutarlı.Daha sonra kimliği Ayhan Yılmaz olarak teşhis edilen diğer kişinin ölümüne dair ise çok daha fazla belirsizlik var. Ayhan Yılmaz 23 Mayıs’ta, bir gece önce Okmeydanı’nda halk ve polis arasında çıkan çatışmalarda aldığı yaralar sonucu öldü.Raporlara göre, Yılmaz bir şarapnel parçasıyla yaralandı. Bu, daha önceden bildirildiği gibi yaralanmanın göz yaşartıcı gaz fişeği ile oluştuğu ibaresi ile örtüşmüyor.”

Ölümlerin ardından bölgede yeniden şiddet olayları yaşandığının hatırlatıldığı açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü yetkililere bu olayların ardından, güç kullanımının uluslararası insan hakları standartlarında belirlenen katı gereklilikler ve orantılılık ilkeleri ile uyumlu olması çağrısında bulunuyor. Uluslararası Af Örgütü aynı zamanda göstericilere de şiddet olaylarına karışmama çağrısı yapmaktadır.” ifadelerine yer verildi.

CİHAN

Yorumlar