Uluslararası Af Örgütü: İnternet özgürlüğüne yönelik ağır bir darbe

Uluslararası Af Örgütü, seçim öncesinde Twitter’ın kapatılmasının internet özgürlüğüne yönelik ağır bir darbe olduğunu bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Af Örgütü: İnternet özgürlüğüne yönelik ağır bir darbe

Uluslararası Af Örgütü, seçim öncesinde Twitter’ın kapatılmasının internet özgürlüğüne yönelik ağır bir darbe olduğunu bildirdi.

    Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan yazılı açıklamada, ilk tweetin 8 yıl önce bugün atıldığına işaret edilerek, “Ancak Türkiye’de hiç kimse bu tarihi günü Twitter’da kutlayamayacak çünkü hükümet Twitter’ı kapattı! Uluslararası Af Örgütü Türkiye yetkililerine sosyal medya sitesi Twitter’ı engelleme kararını derhal kaldırma çağrısında bulunuyor. Erişimi engelleme, ifade özgürlüğüne yönelik mazur gösterilemez ve kesinlikle kabul edilemez bir saldırıdır.” denildi.

    Perşembe günü gece yarısından hemen önce yürürlüğe giren engelleme kararının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın o gün düzenlediği bir seçim mitinginde 'Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız' sözlerinin ardından gerçekleştiğine dikkat çekildi.

    Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner ise yasakla ilgili “Türkiye’de Twitter’ı engelleme kararı internet özgürlüğü ve ifade özgürlüğüne yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırıdır. Bu sert hamle, hükümetin kendisine yönelik eleştirileri engellemek için ne kadar ileri gidebileceğinin kanıtı.” dedi.

    “Sosyal medya uzun süredir hükümetin başına bela olmaktadır.” diyen Andrew Gardner, “Hükümeti eleştirenler tarafından çok etkili kullanılmasının yanı sıra, kullanıcılar ulusal basında da yaşanan tehdit ve gözdağlarına karşı bağışıklık kazanmış gibi gözüküyor. Twitter’ı engelleme kararı, aslında hükümetin internet içeriğini, değiştirilen yeni internet yasasını kullanarak nasıl denetim altına alacağının son derece kötü bir habercisi ve kaygı verici bir göstergesi. Bu, ifade özgürlüğüne yöneltilen saldırıların ‘yasa desteğiyle’ yapıldığı anlama da gelmektedir.” ifadelerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar