Ulusal patent başvuru ve süreçleri anlatıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) TEKNOKENT Yönetimi ve Çukurova Teknoloji Transfer Ofisi tarafından “Ulusal Patent Başvurusu ve Süreçleri” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Üniversitedeki marka ve patent konusundaki eksiklikleri gidermek...

Google Haberlere Abone ol
Ulusal patent başvuru ve süreçleri anlatıldı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) TEKNOKENT Yönetimi ve Çukurova Teknoloji Transfer Ofisi tarafından “Ulusal Patent Başvurusu ve Süreçleri” konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Üniversitedeki marka ve patent konusundaki eksiklikleri gidermek ve bu konudaki çalışmaları arttırmak amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, Çukurova Üniversitesi akademisyenlerine bu süreçlerle ilgili bilgi verildi.

ÇÜ Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Azmi Yalçın ile Dekanlar, Akademisyenler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Kibar, üniversitede üretilen bilgi ve yeniliklerin sanayiye aktarılması, uygulanması ve yeniliklerin ticarileştirilerek toplumun faydasına sunulmasının önemine değindi. Üniversite – sanayi işbirliğinde patentlerin katalizör görevi gördüğünü de belirten Rektör Prof. Dr. Kibar, "Üniversite sanayi işbirliği olarak da tanımlanan bu birlikteliğin gerçekleşmesinde, sınai mülkiyet hakları, özellikle de patentler katalizör görevi yapıyor. Bununla birlikte son dönemlerde gerçekleştirilen araştırmalar, Avrupa’da üniversitelerden yapılan patent başvurularının, toplam başvurular içerisinde sadece yüzde 3 seviyesinde olduğunu göstermektedir. Görüldüğü gibi bu durum tüm Avrupa’nın ortak sorunudur. Benzer şekilde ülkemizdeki oran da potansiyelin oldukça altındadır. Çukurova Üniversitesi, Türk patent Enstitüsü ile Bilgi Doküman Birimlerinin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Protokolü imzalayan Türkiye’deki 14 Üniversiteden birisi olmuştur. Üniversitemizde öğretim üyelerimizce yapılacak patent başvuru gideri olarak Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’nden (BAP) 3 bin TL’ye kadar destek verilmektedir.” şeklinde konuştu. Çukurova TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kadir Aydın, Türkiye’de her şeyin bir performans kriterine göre değerlendirildiğini anımsatarak, Çukurova Üniversitesi’nin bu değerlendirmelerde ön sıralara yükselebilmesi için, marka ve patent konusunda daha aktif olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Aydın, Üniversite ve TEKNOKENT olarak, patent başvurusu yapmak isteyen öğretim üyelerine gerekli desteği sağlamak istediklerini söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Çukurova TEKNOKENT sözleşmeli Patent Vekili Ahmet Akkaş, “Buluşların Korunması”, “Buluşlar İçin Patent Başvuru Süreçleri”, “Buluşlara Patent Verilmesi İçin Aranan Ölçütlerin neler Olduğu” ve “Patent Başvurusu Yapmadan önce Yapılması gerekenler” konularında, akademisyenleri bilgilendirdi. Konferans kapsamında ayrıca, “Buluşçu Öğretim Elemanları ve TEKNOKENT Firmaları İle Patent Ekibini Özel Görüşmesi” başlığı altında Çukurova TEKNOKENT Toplantı Salonu’nda birebir görüşmeler gerçekleştirildi.

CİHAN

Yorumlar