Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi Eylem Planı revize edildi

Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanan Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi Eylem Planı (2013-2017) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca revize edildi.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sorumluğunda Sağlık, Milli Eğitim, Adalet,...

Google Haberlere Abone ol
Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi Eylem Planı revize edildi

Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanan Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi Eylem Planı (2013-2017) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca revize edildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı sorumluğunda Sağlık, Milli Eğitim, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri bakanlıkları, HSYK, TÜİK, Diyanet İşleri Başkanlığı, üniversiteler, yerel yönetimler ve STK’ların katılımıyla uygulanacak Eylem Planı’nın 6. stratejik amacı olan ‘Aileyi ve Çocuğa Yönelik Destek ve koruma Hizmetlerini Geliştirmek’ bölümüne sekiz stratejik hedef ve faaliyet eklendi.

İlk maddesi erken yaşta evliliklerin önlenmesine ilişkin etkin yasal ve idari tedbirlerin alınması olan hedef ve faaliyetlerin diğerleri ise şöyle sıralardı:

“Erken yaşta ve zorla evliliklerin nedenleri ve etkilerine ilişkin bilimsel araştırmalar yapılacaktır. Nüfusa kayıt edilmemiş çocukların sisteme alınması için gereken tedbirler alınacaktır. Özellikle kız çocuklarının eğitim sitemi içinde kalması ve eğitim sistemi dışında kalan kız çocuklarının tespiti, takibi ve eğitime devamını sağlamak için gerekli tedbirler alınacaktır. Mevsimlik tarım işçisi çocukların eğitim sistemine dahil edilmesi için lokal tedbirlerden ziyade sistematik tedbirler alınacaktır. Erken yaşta evlenerek doğum yapan kız çocuklarının tespiti ve bildirimi konusunda gerekli tedbirler alınacaktır. Erken yaşta evliliklerle ilgili yargılamaların öncelikli ve hızlı olmaları konusunda gerekli tedbirler alınacaktır. Toplumun tüm kesimlerine ulaşılması amacıyla muhtarlara, din görevlilerine, kanaat önderlerine, mülki amirlere ve yerel yönetimlere, erken yaşta zorla evlilikler konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır. Eğitim programlarına ilişkin içerikler oluşturulurken erken yaşta evliliği normalleştirici ve özendirici unsurların yer almamasına dikkat edilecektir.”

CİHAN

Yorumlar