Uludağ Üniversitesi’nden Giresun'a geyik nakli yapılacak

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) ormanlarında yetiştirilen geyikler, Türkiye’deki geyik sayısının artırılması projesi kapsamında Giresun’a gönderiliyor.

Google Haberlere Abone ol
Uludağ Üniversitesi’nden Giresun'a geyik nakli yapılacak

Bursa Uludağ Üniversitesi (UÜ) ormanlarında yetiştirilen geyikler, Türkiye’deki geyik sayısının artırılması projesi kapsamında Giresun’a gönderiliyor. Geçtiğimiz yıl 5 geyiği Giresun’a gönderen üniversite, bu sene 20 geyik gönderecek.

    Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi arkasındaki doğal alanda yaşamlarını sürdüren geyikler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hayvan yerleşimi programı kapsamında Türkiye’nin çeşitli kentlerine dağıtılıyor. Bakanlık, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere bazı şehirlerdeki özel düzenlenmiş ormanlık alanlara 9 yıl önce çoğalmaları amacıyla geyik bırakmıştı. Bursa’daki ormanlık alama bırakılan 10 geyikte geride kalan zamanda çoğaldı.

    Geçtiğimiz yıl özel yöntemlerle yakalanan 5 geyik özel olarak hazırlanan kafeslerle Giresun’daki ormanlara götürülüp bırakılmıştı. Bu yıl ki program kapsamında da yaklaşık 20 geyiğin Giresun’a götürülmesi planlanıyor.

    ALAN 50 GEYİK KAPASİTELİ

    Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin arka bölümündeki alana 9 yıl önce 10 geyik getirdiklerini anlatan Doğal Yaşam Alanı'ndan Sorumlu Orman Yüksek Mühendisi Cemal Türeyen, geyiklerin sayısının her geçen gün arttığını söyledi. Türeyen, 600 hektarlık alanın 100 hektarını geyikler için doğal yaşam alanına çevirdiklerini belirterek, doğal yaşam alanının 50 geyik için uygun olduğunu ifade etti.

    Hayvan sayısı 50'yi aşınca Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki ormanlara gönderdiklerini ifade eden Türeyen, Anadolu'ya has özellikleri taşıyan kızıl geyiklerin çok verimli olduğunu kaydetti. Alanda yeni doğumlarla birlikte geyik sayısının 70’e çıktığını bildiren Türeyen, 20 geyiği Giresun’a göndereceklerini ifade etti.

    GİRESUN’DA GEYİK SAYISI 30 OLACAK

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, Giresun’daki ormanlarında geyik sayısı 30 oluncaya kadar hayvan göndermenin devam edeceğini bildirdi.

    Uludağ Üniversitesi’nden geyiklerin Giresun’a götürülmesi için bakanlığa başvuru yapıldığı, alınacak cevap ile harekete geçileceği öğrenildi. Giresun’da geyikler için 100 hektarlık bir alan hazırlandığı belirtildi.

Bursa’dan Giresun’un dışında Antalya, Ankara, Malatya ve Van’a geyik gönderilecek. CİHAN

Yorumlar