Uludağ Milli Parkı'na endemik bitki ekimi yapıldı

Bursa Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında Uludağ’da yetişen ve popülasyonları tehlike altında olan bitki türlerinin korunacağı ve nesillerinin devamının sağlanacağı...

Google Haberlere Abone ol
Uludağ Milli Parkı'na endemik bitki ekimi yapıldı

Bursa Orman ve Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü ile Uludağ Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında Uludağ’da yetişen ve popülasyonları tehlike altında olan bitki türlerinin korunacağı ve nesillerinin devamının sağlanacağı doğal bir botanik bahçesine endemik bitki dikimi yapıldı.

    Bu kapsamda Uludağ Milli Parkı Kirazlıyayla ve Çobankaya kamp ve günübirlik kullanım alanlarında tesisi amacıyla çalışmalara başlandı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özer Yılmaz ve Bölge Müdürlüğü teknik personeli tarafından botanik bahçesine bitki dikimi yapıldı. Uludağ milli parkı alaçam ve Göller bölgesinde popülasyonları tehlike altında olan endemik ve nadir bitki türlerinden örnekler alınarak Kirazlıyayla günübirlik kullanım alanındaki endemik bitki bahçesine dikildi.

    Çalışmalar kapsamında endemik bitki bahçesine keten, taşkıran, kanaryaotu, gelincik, civanperçemi, ebülmülük, pasrenkli yüksükotu, yayla gökçesi türlerinden dikim yapıldı.

    AVRUPA’DA 13 BİN’, SADECE TÜRKİYE’DE 12 BİN ENDEMİK BİTKİ VAR

    Avrupa kıtasının tamamında 13 bin’e yakın bitki türü bulunurken, sadece Türkiye’de bu oran yaklaşık 12 bin bitki türüne tekamül ediyor. Uludağ’da ise 1320 bitki türü tespit edilirken, Uludağ’ın bitkisel çeşitlilik bakımından ne kadar zengin olduğu daha açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu bitkilerin 173 adedi endemik bitki türü olup, bunlardan 30 adedi Uludağ endemiği olarak tescil edilmiş.

    Bu çalışma kapsamında endemik türlerden alınıp taşınabilecek türlerin Kirazlıyayla günü birlik kullanım alanındaki endemik bitki bahçesine dikimine başlandı. Projenin tamamlanması ile birlikte Uludağ’da bulunan endemik bitkiler toplu ziyaretçilere gösterilebilecek. CİHAN

Yorumlar