Uluborlu'dan Almanya'ya özel üretim 'tabut' ihracatı yapılıyor

Isparta’nın Uluborlu ilçesinde Türkiye Diyanet Vakfı'na bağlı Komaş Soğuk Hava Deposu bünyesinde ahşap işleri atölyesinde imal edilen tabutlar Almanya’ya ihraç ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Uluborlu'dan Almanya'ya özel üretim 'tabut' ihracatı yapılıyor

Isparta’nın Uluborlu ilçesinde Türkiye Diyanet Vakfı'na bağlı Komaş Soğuk Hava Deposu bünyesinde ahşap işleri atölyesinde imal edilen tabutlar Almanya’ya ihraç ediliyor. Almanya’da vefat eden Türk vatandaşların cenazelerinin Türkiye’ye getirilmesi için tek kullanımlık olarak imal edilen tabutlar, Almanya’daki gurbetçi vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Türkiye Diyanet Vakfı'na bağlı Komaş Soğuk Hava Deposu’nda defin ve nakil olmak üzere, 35 ile 210 cm aralıklarla değişen 20 çeşit tabutun imal edildiği işletmenin aylık üretim kapasitesi ise 200 adet. Tabutlar kavak kontra üzeri MDF kaplamadan yapılmakta.

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İşletme Müdürü Faruk Özbek, fabrikalarının daha önce Ankara Sitelerde olduğunu hatırlattı. Uluborlu’daki fabrikalarını yaklaşık 1,5 yıl önce faaliyete soktuklarını hatırlatan Özbek, “Almanya’nın Köln şehrinde Ditib-Zsugmbh Vakfıyla anlaşma yapmış durumdayız. Ditib-Zsugmbh Vakfından gelen siparişe göre tabut imal ediyoruz. Tabutlar cenazenin Almanya’dan Türkiye’ye getirilmesi sırasında problem çıkmaması için uluslararası kargo taşımacılığına uygun ölçü ve niteliklerde olmak zorunda. Bizler de buna göre üretim yapmaktayız. Zaten Almanya’da cenazeler tabuta konulduktan sonra sac tenekeden kaplayarak yaptığımız tabutun kapakları vidalanarak kapatılıyor. Böylece tabuttan uçakta olsun dışarıda olsun çevreye her hangi bir koku yayılmıyor. Bunlar sağlık açısından çok önemli olduğu için titizlikle yapılmakta.”

Türkiye’den Almanya’ya tabut ihraç etmede İzmir’le birlikte iki firmadan biri olduklarını ifade eden Özbek, Komaş olarak seyahat acentesi, sigorta acentası, inşaat, mağaza, soğuk hava deposu gibi Türkiye’nin 8 yerinde şubelerinin olduğunu söyledi. Vakıf olarak geçtiğimiz yıl Suriyeli’lere 85 TIR'lık insani yardım paketi gönderdiklerinin de bilgisini veren Özbek, yardımın bu yıl da süreceğini aktardı. CİHAN

Yorumlar