Ulu Caminin orijinal mihrabında restorasyon tamamlandı

Vakıflar Konya Bölge Müdürü Metin Evsen Vali Şeref Ataklı’yı ziyaret etti. Bölge Müdürü Evsen, Aksaray’da restorasyonu yapılan eserler ve restorasyon çalışmaları yapılacak tarihi eserler hakkında Vali Ataklı’ya bilgi verdi.Vali Şeref...

Google Haberlere Abone ol
Ulu Caminin orijinal mihrabında restorasyon tamamlandı

Vakıflar Konya Bölge Müdürü Metin Evsen Vali Şeref Ataklı’yı ziyaret etti. Bölge Müdürü Evsen, Aksaray’da restorasyonu yapılan eserler ve restorasyon çalışmaları yapılacak tarihi eserler hakkında Vali Ataklı’ya bilgi verdi.

Vali Şeref Ataklı beraberinde Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ramazan Altundağ ve teknik personellerden oluşan heyet ile küçük çaplı restorasyonu tamamlanan Ulu Cami mihrabını yerinde inceledi.

Yapılan çalışma hakkında bilgi alan Vali Ataklı, tarihi değeri olmayan ve sonradan yapılan alçı mihrabın çıkarılmasıyla Ulu caminin taş olan mihrabının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından hazırlanan projelerin onaylanmasının ardından başlatılan küçük çaplı restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Vali Ataklı, "Ulu caminde süslemeleri ve kündekari uygulamaları örneğine az rastlanan orijinal ahşap minberi ve ahşap vaaz kürsüsü bulunuyor. Mihrap bölümünde bir dokuya uygun bir şekilde bir proje çalışması yapacağız. Ahşap ya da taş hangisi uygun görülecek olursa onun uygulaması yapılacak. Yine minberde bir takım yerlerinde daha önceki zamanlarda çalışmalar nedeniyle oluşan zayiatlar var. Onları gidermek ve orijinaline uygun şekilde tekrar bunların yapılması konusunda bir çalışma yapacağız." dedi.

CAMİYİ TEKNİK HEYET İNCELEYECEK

Cami içinde ve çevresinde incelemelerde bulunan Vali Ataklı, Ulu Caminde genel restorasyon çalışmalarının yapıldığını ancak bazı bölümlerde yeni çatlamalar olduğunu ifade ederek, olumsuzlukların giderilmesi, gerekiyorsa yine küçük çaplı restorasyon şeklinde yapılacak çalışmalarla ilgili teknik bir heyetin cami ile ilgili incelemede bulunarak bir rapor hazırlanmasını istedi.

Ulu Caminin Selçuklu döneminin Aksaray’daki önemli tarihi eserleri arasında olduğunu belirten Vali Ataklı, çok değerli olan bu eserin yüzyıllardır ayakta kalarak bugünlere geldiğini, bundan sonra da korunmasını en iyi şekilde sağlayarak gelecek nesillere aktarılması gayreti içinde olacaklarını söyledi. CİHAN

Yorumlar