Ulaşıma yapılan zam emekliyi iki kere vurdu

Samsun’da şehir içi otobüs ve tramvay biletlerine zam geldi. 4 Mayıs 2014 Pazar günü uygulanmaya başlanan yeni tarifelerde, halk otobüslerinde ortalama 0,25 kuruş, tramvaylarda ise sadece tam Samkartlı geçişlere 0,25 kuruş zam yapıldı. Artan...

Google Haberlere Abone ol
Ulaşıma yapılan zam emekliyi iki kere vurdu

Samsun’da şehir içi otobüs ve tramvay biletlerine zam geldi. 4 Mayıs 2014 Pazar günü uygulanmaya başlanan yeni tarifelerde, halk otobüslerinde ortalama 0,25 kuruş, tramvaylarda ise sadece tam Samkartlı geçişlere 0,25 kuruş zam yapıldı. Artan maliyetlerden dolayı 65 yaşından küçük emeklilerin indirimli seyahati ise iptal edildi.

Samulaş tarafından yapılan açıklamaya göre ulaşım sektöründeki akaryakıt ve elektrik başta olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlardan dolayı işletmeci kuruluşların zam taleplerinin, UKOME tarafından kısmen uygun bulunduğuna dikkat çekildi. Yapılan açıklamada, “Özellikle 65 yaş üstü yolcular ve engelli yolculara ücretsiz ulaşım imkanı sağlanması da maliyetlere olumsuz yansıdı.” denildi.

4 Mayıs pazar günü uygulanmaya başlanan yeni tarifeye göre halk otobüslerinde ortalama 0,25 kuruş zam yapılırken tramvaylarda ise sadece tam Samkartlı geçişlere 0,25 kuruş zam yapıldı. Öğrenci fiyatları ise değişmedi. Ekspres hatlarda da zam benzer oranda uygulanacak. Ring hatları ise ilk bir saatte 0,50 kuruş ile ücretlendirilecek. Tramvayda zam en son 17 ay önce gelmişti.

Ulaşıma yapılan zamdan en fazla etkilenen ise 65 yaş altı emekliler oldu. Emekliler için uzun zamandan beri uygulanan indirimli ulaşım kolaylığı yeni tarife ile sona erdirildi. Uygulamaya tepki gösteren emekli işçi Ali Karamustafa, “Bu konuda her hangi bir duyuru yapılmadı. Zam geldiğini kartlarımızdan düşen ücretlerden öğreniyoruz. Uzun zamandır yapılan uygulamadan dönülmesi zor şartlarda geçimini devam ettiren emeklilere yeni bir darbedir.” diyerek indirimin kaldırılmasına tepki gösterdi. 65 yaş üstü ve engelli yolcuların ücretsiz ulaşım hakkı ise devam ediyor.

Yeni tarifeye göre tam bilet 2 lira, öğrenci-öğretmen 1.25 lira, indirimli 1.80 lira oldu.

CİHAN

Yorumlar