Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi: Kırım, Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçasıdır

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Kırım’ın Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi: Kırım, Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçasıdır

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Kırım’ın Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı. Ülkesinin zor bir dönemden geçtiğini belirten Korsunsky, Türkiye’den yardım istedi.

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Korsunsky, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit ve beraberindeki heyeti elçilikte kabul ederek bir süre görüştü. Görüşme sonrasında basın mensuplarının karşısına geçen Ukraynalı Büyükelçi, Ukrayna’da yeni bir hükümetin kurulduğuna dikkat çekerek Ukrayna toplumun acil sorunların çözülmesi için Türkiye’den yardım beklediklerini kaydetti. Kırım’daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Ukrayna Büyükelçisi, ‘‘Bizi derinden tedirgin eden durum daha da gerginleşiyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne garanti veren ülkelere hitaben bugün Ukrayna Parlamentosu’nun aldığı bir karar var. Kırım’da meydana gelen olaylarla ilgili Türkiye’nin konu dışında kalmayacağına inanıyoruz. Biz inanıyoruz ki, Türkiye Ukrayna’ya sadece siyasi destek vermekle sınırlı kalmayacaktır. Aynı zamanda kapsamlı ekonomik yardım sağlanacak diye umuyoruz.’’ şeklinde konuştu. Büyükelçi, Ukrayna’nın zor bir dönemden geçtiğine dikkat çekerek bu tür yardımlara ‘son derece muhtaç’ olduklarının altını çizdi. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi, Türkiye’den Kırım’a doğrudan yardım yapabileceğini ancak bu yardım kararın Türkiye’nin vermesi gerektiğini belirtti.

BÜYÜKELÇİ: REFERANDUMDA KIRIM’IN UKRAYNA’DAN AYRILMASI OYLANMAYACAK

Kırım’da yaşayan ve Ukrayna vatandaşı olan Kırım TatarlarınIN haklarının korunması gerektiğini vurgulayan Korsunsky, Kırım’ın bölünmez bir toprak olduğunu ve ‘şüphesiz Ukrayna toprakları içinde’ olduğunu ve bunun bu şekliyle devam ettirilmesi gerektiğini kaydetti. Kırım Tatarların Ukrayna ile Türkler arasında bir köprü vazifesi ifa ettiklerini sözlerine ekleyen Büyükelçi, mayıs ayında yapılacağı belirtilen referandumda Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılmasının söz konusu olmadığını ‘‘Benim bildiğim kadarıyla referanduma taşınacak konuların arasında Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılması gibi bir husus yer almayacaktır. Burada hukuki statünün değiştirilmesinden söz ediliyor. Bu kararın değerlendirilmesi için şimdilik biraz bekleyelim. Kimliği belirsiz kişiler ağır silahlarla havalimanlarında duruyorsa bu sürecin nereye evrileceğine bakmamız gerekiyor. Provokasyonlar durduktan sonra referandum konusuna üzerine eğileceğiz’’ sözleriyle izah etti.

‘KIRIM, UKRAYNA’NIN BİR PARÇASIDIR’

Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Zilit, son olaylarla Kırım’ın işgal altında olduğuna dikkat çekerek Türkiye’nin süreci yakından takip ettiğini ve kendilerinin TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı. Zilit ‘‘Kırım’da yaşayan soydaşlarımızın rahat yaşayabilmesi için Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olduğuna tam destek veriyoruz’’ sözlerine yer verdi.

‘KIRIM’DAKİ İŞGAL TERÖRİST BİR SALDIRIDIR’

Kırım Gelişim Vakfı Genel Sekreteri Recep Şen ise Büyükelçi ve diasporadaki Kırım Tatarların görüşmesinin ardından bir basın bildirisi okudu. Şen ‘‘Rusya yanlısı ayrılıkçı şovenist grupların silahlı bir şekilde Kırım Özerk Cumrhuriyeti Başbakanlık ve Parlamento binalarını işgal etmeleri açıkça terörist bir saldırıdır.’’ dedi.
CİHAN

Yorumlar