Ukrayna: Vatanımızı savunmak için Rusya ile savaşırız

Rusya tarafından işgal tehdidi altında olduklarını savunan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Danylo Lubkivsky, gerekirse Moskova’ya karşı savaşa bileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna: Vatanımızı savunmak için Rusya ile savaşırız

Rusya tarafından işgal tehdidi altında olduklarını savunan Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Danylo Lubkivsky, gerekirse Moskova’ya karşı savaşa bileceklerini söyledi.

ABD, AB veya kendi istihbarat bilgilerine göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine dair bir tehdit olup olmadığı yolundaki soruya Danylo Lubkivsky, ‘‘Evet var. Biz tehdit altındayız. O nedenle Rusya Federasyonu’na sesleniyoruz; neden bu kadar askeri sınırımızda tutuyorsunuz?... Tansiyonu düşürmeyi, aklı selimin galip gelmesini umuyoruz’’ dedi.

Bir başka gazetecinin Gürcistan’da yaşananları hatırlatarak kendilerinin Rusya'ya karşı ülkelerini savunmak için savaşıp savaşmayacakları sorusuna Lubkivsky, ‘‘Çok zor bir soru ancak şunu söyleyebilirim Rusya sınırı geçerse bizde vatanımızı savunmak için savaşırız’’ diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırı boyunca neden asker yığdığını açıklamasını isteyen Lubkivsky, ‘‘Bu askeri varlığın nedeni istila düşüncesi mi? Nasıl bir fikri takiben sınırımıza asker yığar Rusya Federasyonu? Asıl cevaplanması gereken sorular bunlardır’’ dedi.

Rusya’nın sınırdaki askeri varlığını geri çekmesini umduğunu belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Lubkivsky, ‘‘Zira bu askeri varlık uluslararası barışı ve güvenliği tehdit etmekte’’ diye konuştu.

Teröristleri cezalandırmak için operasyon yaptıklarını inkar etmeyen Lubkivsky, ancak terörizmle mücadele ederken dahi insan hakları, uluslararası kanunları ihlal etmediklerini savundu. Rusya taraftarı ve ülkenin bölünmesini destekleyenlerin provakasyonuna karşı sağduyuyu elden bırakmayacaklarını kaydeden Lubkivsky, Rusya’nın sadece kendi ülkelerinde değil Kuzey Kafkasya bölgesinde yaptığı operasyonlarla binlerce insanı öldürdüğü ya da kayıp olduklarını açıkladı. Bakan Yardımcısı, ‘‘Biz Rusya’ya diyoruz ki, terörizmi ülkemize ihraç etmeye son verin’’ dedi.

Ukrayna halkının yüzde 76’sının ülkelerinin bölünmesine karşı olduğunu hatırlatan Lubkivsky, kendilerini "tahrik etmeye çalışan teröristlerle" mücadele ederken daha büyük çatışmalar ve can kayıplarının oluşmasını engellemek için gayret ettiklerini söyledi.

Rusya’nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunan Ukrayna Dışişleri Bakan yardımcısı Danylo Lubkivsky, sorunun Birleşmiş Milletler (BM) ile tüm uluslararası topluma ait olduğunu belirtti. Bu zor dönemde BM’nin yanlarında durmasının çok önemli olduğunu dile getiren Lubkivsky, bu zorluğu da birlikte aşacaklarını anlattı.

"YALNIZCA RUSYA DEĞİL YOLSUZLUK TEHDİDİ ALTINDAYIZ"

Öncelikli amaçlarının sorunun barışçıl yoldan çözümü olduğunu aktaran Dışişleri Bakan Yardımcısı Lubkivsky, IMF ile de görüşme yaptıklarını ve sağlanacak maddi desteğin sorunlarının çözümünde yardımcı olamaya yetecek miktarda olmasını umduğunu ifade etti.

Ukrayna’da yaşanılan devrimin yolsuzluğa karşı olduğunu hatırlatan Lubkivsky, ‘‘Biz yalnızca Rus işgali değil aynı zamanda yasal olmayan yollardan ekonomik çıkar sağlamaya çalışan ve politik uzantıları olan suçların da tehdidi ile karşı karşıyaydık’’ diye konuştu.

Yerel yönetimlere daha fazla güç vermeyi, batı ile daha sıkı işbirliği ve eski doğu bloku ülkeleri ile daha sağlam ilişkiler geliştirmeyi vaat eden Lubkivsky, Rusya gibi sahte federasyon tekliflerinde bulunmadıklarını ifade etti.


CİHAN

Yorumlar