‘Ukrayna olmadan Rusya büyük güç olamaz’

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.

Google Haberlere Abone ol
‘Ukrayna olmadan Rusya büyük güç olamaz’

Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tepeyurt, Rusya’nın Kırım’a asker çıkarması ve Rusya Ukrayna arasındaki gergin durumun tarihsel değerlendirmesini yaptı. Tepeyurt, “Rusya büyük bir güç olarak konumunu muhafaza etmek amacıyla Ukrayna’yı Batı kampına kaptırmamak için bu hamleleri yapıyor.” diye konuştu.

‘Rusya, Ukrayna için iki dünya savaşı yaptı’ diyen Tepeyurt, Ukrayna’nın Rusya için önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Siyasi tarihi boyunca bir dünya gücü olma ideali olan Rusya’nın, 1989 da Polonya’dan çekilmek zorunda kalması Almanya üzerindeki etkisinin kırılmasına sebep olmuştu. Almanya üzerinde baskı kuramadıkça, bir süper güç olamayacağının farkında olan Rusya için elindeki en büyük koz Ukrayna. Putin, Ukrayna’yı kaybetmemek, elden çıkarmamak için çok ciddi hamleler yapar.”

“RUSYA KIRIM’I ŞANTAJ MALZEMESİ OLARAK KULLANIYOR”

Rusya’nın Kırım’a asker çıkarmasının Ukrayna’yı ele geçirmek anlamı taşımadığını asıl mesajın Avrupa Birliği’ne gözdağı vermek olduğunu söyleyen Tepeyurt, “Ukrayna’nın AB’ye girmesi, ülkeyi Almanya etkisine açık hale getirecek. Rusya Kırım’ı alamaz, almak da istemez. Bir şantaj malzemesi olarak kullanmaya devam etmek ister. Kırım’daki Rus’ları oradaki temsilcisi, etki gücü olarak görüyor.” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin de önemli bir ikilem arasında kaldığının altını çizen Tepeyurt, “Türkiye bir yandan güçlü ticari bağlantılarımızın olduğu Rusya’yı kaybetmek istemezken bir yandan da kültürel hamisi rolündeki Kırım Tatarları'na da sahip çıkmak zorunda. Türkiye bu sorunun çözümünde uluslararası dengeleri bozmadan, kan akmadan arabulucu rolünü oynamaya çalışacak.” dedi.

‘G-8’in toplantısının askıya alınması ya da Rusya’nın G-8’den çıkarılması yaptırımları Rusya için caydırıcı değil. Yaptırımlarla Rusya durdurulamaz, bu mesele karşılıklı tavizlerle halledilebilir’ diyen Tepeyurt, Putin’in geleneksel Rus çarlarını tamamen yansıttığını ve Merkel, Obama gibi bir lider olarak görülmemesi gerektiği uyarısında bulundu.



CİHAN

Yorumlar