UHK Başkanı Yılmazkart: Hububat üretimi yüzde 14 düşecek

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Mustafa Yılmazkart, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 14’lük bir düşüş beklendiğini söyledi. Yılmazkart, buğday üretiminin 20 milyon ton olan uzun yıllar ortalamasının bu...

Google Haberlere Abone ol
UHK Başkanı Yılmazkart: Hububat üretimi yüzde 14 düşecek

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Başkanı Mustafa Yılmazkart, bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 14’lük bir düşüş beklendiğini söyledi. Yılmazkart, buğday üretiminin 20 milyon ton olan uzun yıllar ortalamasının bu yıl 17 milyon ton civarında olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Bu yıl yaşanan kuraklıktan Marmara Bölgesi dışında tüm bölgelerin kuraklıktan etkilendiğini ifade eden Yılmazkart, bu kuraklığın buğday üretimini de olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

Yılmazkart, bugün itibariyle piyasada oluşan fiyatların çiftçiler açısından olumlu karşılandığını ifade ederek, "Kuraklıktan dolayı düşen rekolte, serbest piyasada fiyatların artmasına neden oldu. Üreticimiz için bu iyi bir durumdur. Şu aşamada TMO’nun alım fiyatı açıklamamış olması isabetli bir karar olmuştur. Açıklanacak alım fiyatları bugün için serbest piyasada oluşan fiyatları aşağı çekecektir." dedi.

Hububat sektörünün sürekli kaliteli hammadde ihtiyacı duyduğunu vurgulayan Yılmazkart, "Türkiye bugün artık 75 milyonu değil en az 85 milyonu besleyen bir ülke konumunda. Gelişmiş un sanayimiz Dünya ihracat şampiyonu. Makarna ve irmik sektörümüz de Dünya’da söz sahibi. Bu sektörler sürekli kaliteli hammadde ihtiyacı duymakta. Sektörün hammadde ihtiyacının sürekli temini, nihai tüketicinin fiyat artışlarından korunması açısından TMO’nun elinde tuttuğu ithalat yetkisi, stokları ve vergi oranları gibi enstrümanlarla müdahale edebilme imkanı da vardır. Oluşabilecek spekülasyonların önlenmesi açısından TMO’nun elindeki bu imkanları gerektiği zaman ve durumda kullanılacağına inanmaktayız." dedi.

BUĞDAYA DESTEKTE BÖLGESEL FARKLILIKLAR GÖZETİLMELİ

UHK Başkanı Yılmazkart, buğdaya yapılan desteklemelerde bölgesel farklılıkların da göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Bundan 10 yıl önce 9 milyon hektar olan buğday ekim alanının, giderek azaldığı ve 7.7 milyon hektar civarına düştü. Nüfus artışı, göçmen nüfus, artan turist sayısı, dışarıya yapılan yardımlar ve çevremizde yaşananlardan dolayı üretimden düşen ve Türkiye’den gelecek gıdalarla beslenmek durumunda olanlar komşu ülkelerin insanlar ile tüketim öngörülenin çok üzerinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle buğday ekim alanlarında sınır değerlere ulaşılmış olup, bunun altına düşen ekim alanları kurak yıllarda üretim yetersizliği sorununun beraberinde getirecektir. Bunun için buğdaya yapılan destekler bölgesel farklılıklar da göz önünde bulundurularak artırılmalıdır. Örneğin Orta Anadolu’da 250 kilogramda verim düzeyi ile, buğdaya yapılan destek 33,1 lira olup, mazot desteğinin 4,6 liradan, 7,0 liraya, fark ödemesi desteğinin 5 kuruş / kilogramdan 8 kuruş / kilograma çıkarılması halinde 43,0 liraya yükselecektir ki, önemli bir destek olarak değerlendirilmektedir. Diğer bölgelerde ise verim düzeyleri dikkate alınarak bir düzenleme yapılmalıdır."

CİHAN

Yorumlar