Uğurluel, Sahip Ata’dan Hacı Ata’ya intikal eden 800 yıllık mirası anlattı

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Sivas'ta 'Sahip Ata'dan Hacı Ata'ya' konulu konferans verdi. Selçukluların ilme ve sanata verdiği öneme değinen Uğurluel, insanların gönüllerinin kılıçla fethedilemeyeceğine dikkat çekti, insan yetiştirmenin...

Google Haberlere Abone ol
Uğurluel, Sahip Ata’dan Hacı Ata’ya intikal eden 800 yıllık mirası anlattı

Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel, Sivas'ta 'Sahip Ata'dan Hacı Ata'ya' konulu konferans verdi. Selçukluların ilme ve sanata verdiği öneme değinen Uğurluel, insanların gönüllerinin kılıçla fethedilemeyeceğine dikkat çekti, insan yetiştirmenin önemi üzerinde durdu.

Program çekimi için geldiği Sivas'ta Sultan Murat Koleji'nde konferans veren Talha Uğurluel, Diyar-ı Rum denilen toprakların nasıl Anadolu haline geldiğini anlattı, Selçukluların Orta Asya'dan Anadolu'ya gelene kadar uğradıkları her yere bir eser yaptığını, savaşta bile medrese yapmaktan geri durmadığını ifade etti. "Bu adamların hiçbiri Anadolu'da doğmadı, ama hepsi Anadolu'da öldü." diyen Uğurluel, Alparslan'ın yol göstermesiyle Anadolu'ya gelen Saltuklar, Artuklar, Mengücekler ve Danişmentlerin Anadolu'da yaptırdığı sanatsal eserlere değindi, hepsinin ortak noktasının o dönem ilme verdikleri önem olduğuna dikkat çekti.

Tarihçi Uğurluel, Selçuklu sultanlarının, kabirlerini hep eğitim yuvalarının içine yaptırdığını, 'Faydalanılacak bir ilim, hayırlı evlat ve hayırlı eserler yaptıranların amel defteri kapanmaz' hadisini hayata geçirdiklerini anlattı. Konferansını, Anadolu Selçuklu beylikleri döneminde yapılan ve günümüzde hala ayakta olan eserlerin fotoğraflarından oluşan görsel sunumla zenginleştiren Uğurluel, bu eserleri tek tek hikayeleri ile birlikte anlattı. Anadolu'nun, Moğol istilası ile çok zor bir dönem geçirdiği yıllarda Selçuklu beylerinin yüzlerce mimari eser bıraktığını kaydeden Talha Uğurluel, özellikle medreselere dikkat çekti, eğitime verilen öneme vurgu yaptı.

Moğolların, Anadolu'nun zengin kültürü ile tanıştıktan sonra Müslüman olduğunu, cami ve medrese yaptırdıklarını dile getiren Uğurluel, Sivas Çifte Minareyi'de Moğollara bağlı İlhanlıların yaptırdığını ifade etti. Diyarbakır, Mardin, Van, Erzurum, Bitlis, Konya, Kayseri ve Sivas gibi illerde bulunan Selçuklu dönemi tarihi eserlerle ilgili bilgi veren Uğurluel, Selçuklu Sultanı 2. İzzettin Keykavus'un büyük veziri Sahip Ata'nın yaptırdığı sanat eserlerinden bahsetti.

Sivas'ta Gök Medrese'yi de yaptıran ve eğitime verdiği önem ile bilinen Sahip Ata ile 800 yıl sonra yeniden Orta Asya'ya açılan eğitim gönüllülerinin önden gidenleri arasında yer alan Hacı Ata (Hacı Kemal Erimez) arasında bağ kuran Tarihçi-Yazar Uğurluel, "Hacı Ata'nın Van Serhat Koleji'nde teri ve gözyaşı olduğunu ben de bilmiyordum. Turgut Özal'ın Van'a gelişinde koleje davet ediyor. 8 saat yağmur altında okul önünde Özal'ın gelmesini bekliyor. Turgut Özal okula geldiğinde Hacı Ata kendisine okulu nasıl yaptıklarını anlatıyor. Özal bunun üzerine oradaki gazetecilere 'bana bunun gibi 10 tane adam bulun size dünyayı fethedeyim' ifadesini kullanıyor." şeklinde konuştu.

Hacı Ata'nın Tacikistan'da iç savaş çıktığı zaman bile ülkeyi terk etmeyerek eğitim faaliyetlerini devam ettirdiğini anlatan Uğurluel, şöyle devam etti: "Hacı Ata'yı Türk dünyasında tanımayan kalmamış, Çoğu kapılar onun vefatından sonra bile onun vesilesiyle açılmış. Bir insan öldükten sonra da yaşayamaya devam eder mi? Demek yaşayabiliyormuş. Ama nasıl yaşadığını öldükten sonra da anlamak mümkün. Her sene 13 Mart'ta O'nun kabri başında toplanan renk renk insanlar şu kısa hayatta bize nasıl yaşanılması gerektiğini anlatıyor."

Tarihçi Uğurluel, "Selçuklular, Osmanlılar, kadınıyla, erkeğiyle yaşadıkları şehirlerin dışında büyük medeniyetlere sahipler. Bugün aynısı hatta fazlasıyla bizim insanımız tarafından hayata geçiriliyor. Sahip Ata'lar, Hacı Ata'lar vardı. Şimdi onların arkadaşları var. Dün onlar bunu yaptı ve başardıysa bugün onu yapanlar varsa inanıyoruz ki yarınlar çok daha güzel olacaktır." dedi.

Talha Uğurluel konferans sonrası kitaplarını imzaladı.

CİHAN

Yorumlar