Üftâde Hazretleri Sempozyumu başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi ve Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı ‘Uzaktaki Yakîn’ ismiyle Uluslararası Üftâde Hazretleri Sempozumu ilk oturumla başladı.

Google Haberlere Abone ol
Üftâde Hazretleri Sempozyumu başladı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk Kadınları Kültür Derneği İstanbul Şubesi ve Kerim Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı ‘Uzaktaki Yakîn’ ismiyle Uluslararası Üftâde Hazretleri Sempozumu ilk oturumla başladı.


Düşünce, ahlak ve gönül dünyamızda asırlar boyunca büyük iz bırakan Âriflerin Sultânı Üftâde Hazretleri’nin, mânevî şahsiyetinin daha iyi anlaşılması ve günümüz insanıyla buluşturulması amacıyla gerçekleştirilecek sempozyum türbe ziyaretinin ardından ilk oturumla başladı.


Sempozyum kapsamında bu düzenleme heyetinin gün Üftâde Hazretleri’nin türbe ziyaret etti. Ardından düzenlenen ilk oturumla kutlamalar devam etti. Yaklaşık yirmi beş yerli yabancı akademisyenin katılacağı oturumlar 18-19-20 Nisan 2014 tarihlerinde Tayyare Kültür merkezinde yapılacak.

Düzenlenen sempozyum ile Üftâde Hazretleri’nin tasavvufî, târihî ve edebî açıdan daha iyi anlaşılması amaçlanıyor. Sempozyumda, ABD Kuzey Carolina Üniversitesi Dinî Etüdler Bölümü’nden Prof. Carl Ernst, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Anabilim dalından Doç. Dr. Ekrem Demirli, ABD Boston Üniversitesi Teoloji Bölümü’nden Prof. James Morris gibi yurtiçi ve yurtdışından birçok önemli uzman bir araya gelerek Üftâde Hazretleri’ni anlatacak.

BATI ANCAK ÜFTADE GİBİ ALİMLERİN GÖZÜNDEN İSLAMI ANLAR

İlk oturumun açılış konuşmasını yapan düzenleme heyetinden Türk Kadınları Kültür Derneği (TÜRKKAD) İstanbul Şube Başkanı araştırmacı yazar ve mutasavvuf Cemalnur Sargut, Kutbül Aktab makamında olan Üftade Hazretleri’nin daha iyi anlaşılıp, anlatılması gerektiğini belirtti.

Cemalnur Sargut, şunları söyledi: “İşte o sultanların manasını bu sempozyumlarla Batıya anlatmak bize nasip olur inşallah. Batı alemi anlamadığı, idrak edemediği ve yanlış anladığı bir cihat üzerine kurmaya çalıştıkları, belki de bilinçli olarak yaptıkları, bu İslam hakikatine yönelirler, İslam’dan başka bir din olmadığını ve gerçek dinin İslam olduğunu anlarlar. Bu İslami fobya denen kurgu şeylerden vazgeçerek İslamla ancak İslam tasavvufu ile ancak bütünlenebileceğimizi idrak ederler.”


Globalleşene dünyada ancak İslam’ın kemal noktasında ki tasavvuf lisanında birlik ve beraberlik kurulabileceğini anlatan Sargut, “O sonsuz affedici, Peygamberimizin (sav) anlattığı Allah anlatılırsa, insanlar ancak bütünleşir ve birleşirler. Cezalandırıcı değil, affedici, kucaklayan o mübarek Allah. Hani arkadaşımın çocuğuna sorduğumda; ‘Allah’ı seviyor musun?’ diye. ‘Anne annemin Allah’ını seviyorum, babaanneminkini sevmiyorum.’ demişti ya. İşte o anneannelerin Allah’ını anlatan gerçek İslami manası, aşkı anlatan, Bütün batıda, doğuda her yerde.” şeklinde konuştu.

Sempozyumun düzenleyicilerinden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Abdullah Karadağ ise, Üftade Hazretlerini öğrenip öğrenmenin herkes için önemli bir görev olduğunu belirterek, “Sempozyum Üftade Hazretlerinin tasavvufi, tarifi ve edebi açıdan daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Sempozyuma yaklaşık 25 yerli ve yabancı akademisyen katılacak.” şeklinde konuştu.
Ardından Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Tasvvuf Anabilim dalından Prof. Dr. Sülemyan Karadağ ise sempozyumun ilk sunumun yaptı.
Sempozyumda ayrıca Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sait Kayahan’da bir selamlama konuşması yaptı. Sempozyum yarın sabahtan itibaren daha kapsamlı olarak devam edecek.

ÜFTÂDE HAZRETLERİ KİMDİR

Asıl adı Mehmet Muhiddin olan hazretleri, daha sonraları biçâre, âşık anlamlarına gelen “Üftâde” mahlasını kullanmış. 1477’de Bursa’ da doğup, 1580’de vefat etmiş.

Tophane semtinde yaptırdığı caminin hazîresine defnedilen Üftâde Hazretleri, iyi bir tahsil görüp Hacı Bayram Velî’nin halifelerinden Hızır Dede’ye intisap edip hizmet ve sohbetlerinde bulunmuş ve seyr-i sülûkunu onun yanında tamamlamıştır.

Üftâde Hazretleri, çok genç yaşta, şeyhinden icâzet almıştır. Hz. Üftâde tasavvufî görüşü ve anlayışı ile Yûnus Emre’nin tâkipçilerinden sayılır. Âlim, şâir ve velî kişiliği ile tanınan Hz. Üftâde’nin eserleri; Vakiat, Nasihat ve İrşadnâme, Dîvan’dır.
CİHAN

Yorumlar