Ucuz tıraş için sağlığınızdan olmayın

Son dönemlerde mahalle aralarında ortaya çıkan korsan berberler insan sağlığını tehdit ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Ucuz tıraş için sağlığınızdan olmayın

Son dönemlerde mahalle aralarında ortaya çıkan korsan berberler insan sağlığını tehdit ediyor. 3 liraya saç kesimi yapan bu berberlerde tıraş olan vatandaşlar uyuz, mantar, sarılık, saç kıran, hepatit B ve egzama gibi hastalıkları kapma riski taşıyor. Tıraşta kullanılan malzemelerin iyi temizlenmemesi, aynı jiletle birden fazla kişinin tıraş edilmesi ve hijyen olmayan havluların birden fazla kişiye kullanılması hastalıklara davetiye çıkartıyor. Ankara’da korsan berberlerde tıraş olarak şuana kadar 150'ye yakın kişinin çeşitli hastalıklar kaptığı öğrenildi. Uzmanlar, jilet, havlu, ağda gibi malzemelerin tek kullanımlık olması ve tıraş malzemelerinde her tıraştan sonra mutlaka dezenfekte edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

    Berber dükkanı açma konusunda var olan denetim eksikliğinin de korsan berberlerin ortaya çıkmasına neden olduğu belirtiliyor. Ustalık ve kalfalık belgesi olmadan sadece Ticaret Odaları’na yapılan bir kayıtla açılan berberler, ucuz tıraş yapan dükkanların açılmasını sağladı. 3-4 liraya tıraş yapan korsan berberler, kullandıkları malzemeler ve hijyen konularında istenilen kurallara uymaması sonucu hastalık riski oluşturmaya başladı. Özellikle kenar mahallelerde ara sokaklarda açıklan berberler, aynı jilet ile birden fazla kişiyi tıraş etmesi, malzemelerin hijyen kurallarına uymaması ve havluların birden çok kişide kullanılması birçok kişinin hastalanmasına neden olduğu ifade ediliyor. Tıraşta kullanılan malzemelerin temizliğine dikkat edilmediği taktirde, ulaşıcı olan mantar, sarılık, hepatit B, uyuz ve egzama gibi hastalıklara yol açtığını ortaya çıktı. Ankara’da şuana kadar 150’ye yakın vatandaşın korsan berberlerde hastalık kaptığı öğrenildi.

    Ankara’da 30 yıllık berberlik yapan Münür Önkan, ustalık ve kalfalık belgesi almadan açılan dükkanların berberlik mesleğine kötü örnek olduğunu söyledi. Denetimsizlik ve ilgisizlikten şikayet eden Önkan, “Bir saç ve sakal tıraşında bir doktorun aletlerini dezenfekte ettiği gibi bizde bunu yapmak zorundayız. Bununla beraber temizlik şartlarına çok dikkat etmek zorundayız. Günümüz şartlarında Hepatit B, Egzema, Uyuz, sarılık gibi hastalıklar var. 3 liraya tıraş eden arkadaşlarımız merdiven altında yapılan şampuanlardan, kullandığı malzemeler, kremler ve ağdalar insan sağlığına sıkıntı oluşturuyor.” dedi.

    Temiz olmayan tıraş malzemelerinden kapılan bulaşıcı hastalıkların insan hayatında iz bıraktığını ifade eden Berber Önkan, “Bir berber 3 liraya ense tıraşı yaptığında; bir jilet ile 3 kişiyi tıraş etmesi, bir havlu ile 10 kişiye kullanması birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Bunu ömür boyu çekiyor. O hastalık onda iz bırakıyor. Bir ağdayı yaptıktan sonra kazana atarak tekrar kullanıyor.” ifadelerini kullanıyor. Yetkililerin bu konuya el atmaları gerektiğine dikkat çeken Önkan, önlem alınmadığı takdirde birçok vatandaşın bu hastalıkları kapma riski taşıdığına değindi. Önkan şöyle devam etti: “Burada Büyükşehir ve İlçe belediyelerine çok büyük görev düşüyor. Biz bu zamana kadar ne bir zabıta gördük ne bir maliye gördük. Bizi denetleyen kimse yok. İstanbul’da çok güzel örnekler var. 8 bin berber var. Korsan olanlar ilçe ilçe mahkemeye veriliyor. Bu da örnek teşkil ediyor. Biz bunu Ankara’da da uygulanmasını istiyoruz.”

    Korsan berberlere karşı halkın bilinçlenmesi için broşür hazırlayan Önkan, meslektaşları Şahin Sazak ve Aytekin Ciğeroğlu ile birlikte camilerde ve kahvelerde vatandaşları bilinçlendiriyor. Halkın korsan berberlere rağbet etmemesi konusunda uyarılarda bulunarak broşürde tıraş sonrası hastalık kapan insanların fotoğraflarını gösteriyor. Hastalık kapan insanların fotoğrafları insanlar üzerinde önemli bir etki oluşturuyor. Vatandaşlar, daha ucuza tıraş olmak için hayat boyunca çekilecek hastalıkları kapılmaması gerektiğini ifade ediyor. CİHAN

Yorumlar