Üçüncü kez bypass olan hasta: 40 yıl sigara içtim, içmemeyi tavsiye ederim

İstanbul’da yaşayan Mehmet Ali Bayansaldüz, üçüncü kez bypass ameliyatı oldu. Geçmiş yıllarda iki kez bypass ameliyatı geçiren ancak tedavi kurallarına uymadığını söyleyen Bayansaldüz, “40 yıl sigara içtim, içmemelerini tavsiye ederim.

Google Haberlere Abone ol
Üçüncü kez bypass olan hasta: 40 yıl sigara içtim, içmemeyi tavsiye ederim

İstanbul’da yaşayan Mehmet Ali Bayansaldüz, üçüncü kez bypass ameliyatı oldu. Geçmiş yıllarda iki kez bypass ameliyatı geçiren ancak tedavi kurallarına uymadığını söyleyen Bayansaldüz, “40 yıl sigara içtim, içmemelerini tavsiye ederim.” dedi.

Aşırı derecede sigara kullanan 50 yaşındaki Mehmet Ali Bayansaldüz, damarlarındaki tıkanıklık nedeniyle 1996 yılında bypass ameliyatı oldu. Ameliyattan sonraki yıllarda şikayetleri devam eden Bayansaldüz’e 2007 yılında tekrar bypass ameliyatı yapıldı. 40 yıl sigara içtiğini söyleyen Bayansaldüz, kendi ifadesiyle tedavi kurallarına uymadığını anlattı. Her iki ameliyattan sonra ilerleyen yıllarda şikayetinin devam ettiğini kaydeden Bayansaldüz’e gittiği özel bir hastanede 3. kez bypass ameliyatı yapılması gerektiği söylendi. Ameliyatı olmayı kabul eden Bayansaldüz’e atardamarı kullanılarak bypass yapıldı.

Ameliyat hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Kutay, bu tarz hastalıklarda, uzun vadeli tedavilerde dikkatli olunması gerektiği söyledi. Doç. Dr. Kutay, “Hastamız, 50 yaşında olmasına rağmen 3. kez koroner bypass ameliyatı oldu. 3. kez ameliyat olmasının en önemli nedeni ise hastamızın tedaviye uyumsuzluğu söylenebilir. Genç yaşta koroner arter hastalığının ilerleyici karakterde olması belirtilebilir. Koroner bypass ameliyatlarında teknik olarak atardamar kullanımının yaygınlaşmasının önemli olduğunu belirtmek gerekir.” diye konuştu.

Daha önce geçirdiği bypass ameliyatları sonrasında sağlığına pek dikkat etmediğini anlatan Mehmet Ali Bayansaldüz, bundan sonra daha hassas olması gerektiğini kaydetti. Hasta yatağında kendisiyle aynı durumda olanlara seslenen Bayansal, şöyle konuştu: “2 sefer bypass geçirdim. Bu üçüncü kez tıkandı. Tekrar ameliyat önerdiler, bu ameliyatta başarılı oldu, çok memnunum. Sigara kullandım, 40 yıl içtim. İçmemelerini tavsiye ederim hastalara. Kolesterole dikkat etsinler. Bol bol yürüyüş yapsınlar, su içsinler. Şuan çok iyiyim, 2. ameliyat sonrasında bu kadar çabuk iyileşmemiştim. Ameliyata girerken bu kadar erken kalkacağımı ummuyordum.” CİHAN

Yorumlar