Uçakta 5 Saat Eylem Yaptı

Hollanda'dan gece yarısı Kayseri'ye inen Corendon Havayolları'na ait Boeing 737 -800 yolcu uçağı, aktarmalı olarak gideceği Konya'ya kötü hava koşulları yüzünden kalkamayınca, 132 yolcudan 21'i 5 saat direnerek, uçağı terk etmedi.

Google Haberlere Abone ol
Uçakta 5 Saat Eylem Yaptı

Uçak pilotları tarafından tutanak tanzim edilmesinin ve Corendon Havayolları yetkililerinin de uçağı terk etmeyen yolculardan şikayetçi olması üzerine devreye giren polis, saat 07.25'te 21 yolcuyu zorla tahliye etti. Bu yolcuların ifadeleri polis tarafından alındı. Uçak da saat 08.25'te Kayseri'den aldığı 132 yolcusuyla Hollanda'ya döndü.

5 SAATLİK İKNA ÇALIŞMASI BAŞARILI OLMADI

Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, Hollanda'dan gelen ve çoğunluğu gurbetçi yolcuların Kayseri'de uçağı terk etmeyerek yaptıkları eylem nedeniyle 20'sinin, Cumuriyet Savcısının talimatıyla ifadesinin alındığı belirtti. Uçaktaki yolcuları bizzat kendisi de ikna etmeye çalışan Kayseri Emniyet Müdürü Mustafa Aydın '5 saat süren ikna çabası başarılı olmayınca yolcular uçaktan zorla indirildi' diyerek, şunları söyledi:

'4 Ocak Cumartesi günü saat 02.20 sıralarında Corendon'a ait Amsterdam- Kayseri- Konya seferini yapan yolcu uçağı, önce Kayseri Erkilet Havalimanına iniş yapmıştır. Uçak Kayseri Havalimanına indikten sonra DHMİ yetkililerinden uçağın Konya Havalimanındaki hava şartları nedeniyle uçuş parkurunun Amsterdam- Kayseri- Amsterdam olarak değiştirildiği, bu sebepten dolayı da seferin Kayseri'de sonlandırıldığı belirlendi. Seferin sonlandırılması akabinde Konya'ya gidecek 29 yolcudan 8 yolcu inmiş, ancak geriye kalan 20 yetişkin 1 bebek toplam 21 yolcu kendilerinin Konya'ya uçakla götürülmesi talebiyle uçağı terk etmedi. Şirket yetkililerinin yolcuları otobüs ile Konya'ya taşıma teklifleri de kabul görmedi. Bu görüşmeler saat 03.30'a kadar sürdürülmüştür. Konudan netice alınamaması sebebiyle Havalimanı Kriz Merkezi üyeleri, konunun Sivil Havacılık Güvenlik Kuralları gereği uçak işgali olduğu değerlendirilerek ayrıca havalimanında bekleyen 154 Amsterdam yolcusunun mağdur edilmemesi amacıyla konu Havalimanı Emniyet Müdürlüğü görevlileri tarafından Nöbetçi Cumhuriyet Savcısına iletilmiş, 'yolcuların ikna yoluyla tahliye edilmesi, mümkün olmaması durumunda ise usulüne uygun müdahale edilerek tahliyenin gerçekleştirilmesi' talimatı alınmıştır. Son ana kadar ikna çalışmaları sürdürülmüş, yolculardan bazılarının agresif tavırları sebebiyle görüşme kilitlenmiştir. Yolcuları ikna çalışmalarının sonuç vermemesi neticesinde Cumhuriyet Savcısının talimatı ile saat 07.25 sıralarında yolcuların usulüne uygun olarak ,Emniyet Müdürlüğü personeli ve özel güvenlik elemanlarınca uçaktan tahliyesi sağlanmıştır. Uçaktan tahliye edilen toplam 21 yolcu Cumhuriyet Savcısının talimatı ile ifadeleri alındı.'

Yorumlar